Stökig rock när Green Day briljerar igen

Skivor
PUBLICERAD:

Green Day

Father of all...
(Warner)

"Rockmusiken har förlorat all hårdhet. Nu ska vi vara det tuffaste rockbandet på den här planeten som faktiskt bryr oss" skanderar Green Days frontman Billie Joe Armstrong inför släppet av nya Father of all. Stora ord – men faktum är att Bay Area-veteranerna sedan länge gjort sig förtjänta av en plats i genrens absoluta topp.

Billie Joe Armstrong och hans mannar visar upp en avslappnad dra åt helvete-attityd.
Foto: Jeff Roberson

Father of all är en svängig rockhistoria med smak av både soul och 50-tal omfamnat av en skitig och intressant ljudbild. Mindre punk och mer ett stökigt Rolling Stones om man säger så. Det här ligger förresten inte långt ifrån Armstrongs tämligen färska sidoprojekt The Longshot, som även det var och nosade på nostalgiska rocktongångar.

Vad som även känns befriande är att bandet har lagt det politiska gnället åt sidan och inriktat sig på vanliga människors förehavanden, party och en avslappnad dra åt helvete-attityd. Utan att för den delen tumma på känslan för smittande melodier och brottarstarka refränger.

Father of all är faktiskt Green Days bästa sedan åtta år gamla mästerverket Uno. Det enda tråkiga är att tio låtar var på tok för få den här gången.

Bästa låt: Sugar youth

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.