Spelrecension: Warcraft 3 Reforged

Spel
PUBLICERAD:

Det går att kritisera Blizzard för ganska mycket, men deras förmåga att göra klassiker som kan uthärda tidens skoningslösa löständer går inte att förneka. Det enda egentliga problemet med den gamla strategi-giganten Warcraft 3 är att spelet fortfarande inte fått någon uppföljare. Sidospåret World of Warcraft blev, som bekant, lite för stort och tog över serien fullständigt.

Vi får vänta ännu lite, eller mycket, på en ordentlig uppföljare. Istället har Blizzard snott ihop en remaster-version av sitt strategi-opus. Warcraft 3 är nästan lika bra idag som när det släpptes 2002, men Reforged-versionen gör inte spelseriens enorma arv rättvisa.

Fansen har högljutt visat sitt missnöje på nätet, och i skrivande stund har Warcraft 3 Reforged pinsamma användarbetyget 0,5 av 10 på Metacritic. Så usel är nu inte den här nyversionen, men det är ändå lätt att förstå besvikelsen. Efter så många år är den här slappa, klumpiga nyutgåvan allt Blizzard orkar klämma ur sig?

Grunden är förstås fortfarande intakt, och Warcraft 3 är som sagt alltjämt ett väldigt roligt realtidsstrategispel av den gamla skolan. Men den nya grafiken saknar fingertoppskänsla, och spelet i stort saknar den där putsen som Blizzard gjort sig kända för. Det är trots allt en utvecklare vars styrka är att ta etablerade idéer och slipa dem till något slags mainstream-perfektion. Då duger inte en halvdan remaster som ompaketerar en för fansen närmast helig klassiker i en slapp ny kostym som sitter riktigt illa.

Gränssnittet är fult, laddtiderna är löjliga för ett så gammalt spel, och det där mjuka flytet saknas. Lägg till det en total avsaknad av ordentliga förbättringar av det som faktiskt ändå behövde fixas i originalet – som bristen på överblick. Möjligheten att zooma ut ordentligt hade varit enormt välkommet, men inte ens det får vi.

För dig som bara vill spela Warcraft 3 igen, och kan ha överseende med att nyversionen inte tar vara på originalets arv, så är Reforged definitivt en spelbar version. Men nog hade man kunnat kräva lite mer än att det fungerar?

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.