Hoppa till huvudinnehållet

Sjukhus i trä och nya företag

Publicerad:
De nya reglarna ser inte ut mycket för världen, men de kan förändra mycket inom bygg- och möbel branscherna. Planerna är att bygga en ny fabrik i närheten av Gruvöns Bruk, säger Kurt Härdig och Tobias Söderbom Olsson, Wood Tubes.
De nya reglarna ser inte ut mycket för världen, men de kan förändra mycket inom bygg- och möbel branscherna. Planerna är att bygga en ny fabrik i närheten av Gruvöns Bruk, säger Kurt Härdig och Tobias Söderbom Olsson, Wood Tubes. Foto: Jonny Ohlsson

Nu händer det stora saker kring träanvändningen i Värmland. Det kan bli aktuellt att bygga i trä när Region Värmland längre fram beslutar om en fortsatt utbyggnad av centralsjukhuset i Karlstad.

Fredrik Larsson, ( M), ordförande i Region Värmland, sa så här vid tvådagarskonferensen i Karlstad kring träbyggande och träanvändning.

– Inga beslut är fattade, men trä är ett av alternativen när utbyggnaden kommer upp på agendan.

Det finns inte så stor kunskap i Sverige kring byggandet av sjukhus i trä. Det konstaterade Magnus Falk, forskningsinstitutet Rise, vid konferensen.

– Det vi hittills har fått fram visar ändå att det inte finns så stora hinder att bygga ett sjukhus i trä. Men det finns medicinska krav, utrustningsdetaljer, ljud, vibrationer och mycket annat som måste undersökas bättre innan vi tillsammans med andra forskare kan lämna någon typ av klartecken för sjukhusbyggande i trä.

En annan stor fråga är om huvudbyggnaderna för ett nytt resecentrum i Karlstad kommer att byggas i trä. Flera deltagare vid konferensen hävdade att det kanske inte alls blir så stora byggnader vid Resecentret.

Flera nya företag

Ett stort utropsteckningen vid konferensen är alla startups , nya företag, i Värmland där skog och trä i grunden är råvaran. Ett av dessa företag är Wood Tubes, projektet som utvecklats och ägs av värmlänningarna Kurt Härdig, Patrik Kämpe samt Tobias Söderbom Olsson. Det handlar om reglar för byggindustrin och detaljer för möbelindustrin. Grunden är pappersmassa från skogsindustrin. i det här fallet från Gruvöns Bruk, Grums.

– Vi har tänt på stubinen och snart skickar vi i väg raketen. Med andra ord har vi kommit ganska långt med projektet. Bygg- och möbelindustrin är mycket intresserade av produkten. Nyligen besökte vi en stor mässa i Paris , där vi fick ett bra mottagande, säger Tobias Söderbom Olsson.

Forskningsinstitutet Rise, Borås, är i full färd med arbetet att kunna ge Wood Tubes nya produkt ett svenskt typgodkännande.

De svenska byggföretagen köar och vill i olika projekt prova de nya reglarna tillverkade med en patenterad teknik baserad på pappersmassa.

– Vårt mål är att stärka konkurrenskraften hos våra kunder genom att erbjuda klimatsmartare och billigare alternativ än vad som i dag finns på marknaden. Detta i kombination med materialegenskaper som försäkrar god kvalitet och livslängd.

Satsning i Grums

Enligt Kurt Härdig finns det logistiska fördelar med att lägga fabriken i Grums, alltså i omedelbar närhet till Gruvöns bruk.

– I en första etapp kan det handla om en investering på cirka tio miljoner kronor och ett 20-tal personer kan få arbete i fabriken.

När i tid startar ni?

– Vi kanske är klara om ett år.

Ett annat företag som visade upp sig vid konferensen var Woup, som ägs av Ola Andersson, Daniel Krantz och Rasmus Malbert. De har kommit på en ny metod att tillverka möbler för offentlig miljö med hjälp av trärester av alla de slag.

– Vi står mitt uppe i arbetet med att hitta partners och också se över hur stora möjligheter vi har att hitta lämplig råvara runtom i landet. Ett riktigt logistikletande.

Woup satsar på att tillverka möbler för offentlig miljö, säger Daniel Krantz och Ola Andersson, två av ägarna av företaget.
Woup satsar på att tillverka möbler för offentlig miljö, säger Daniel Krantz och Ola Andersson, två av ägarna av företaget. Foto: Jonny Ohlsson

För snickerier

Var hamnar tillverkningen?

– Den kan hamna i snickerier i Värmland eller Dalsland och det kan på sikt också ske i egen regi på någon bra utvald plats. Vi får se vad som händer, säger Ola Andersson.

Två värmländska kommuner, Sunne och Arvika, har en träbyggnadsstrategi. Nu närmast kommer Region Värmland att fatta ett beslut i frågan vilket betyder att hela Värmland i stort snart har en träbyggnadsstrategi. I mars kommer organisationen Trästaden att förlägga sin nationella konferens till Sunne.

Värmland halkar efter

Men det var många vid konferensen som inte gillade att Värmland , som till 70 procent består av skog, har missat tåget jämfört med flera andra län. Framträdande kommuner i Sverige med stort träbyggande är bland annat Växjö och Skellefteå. För att inte tala om de norska kommunerna som satsar stort på träbyggande. Ett exempel är Flesberg kommun som byggt ett stort kombinat i trä bestående av skola, bibliotek, sporthall , simhall och mycket annat.

Artikeltaggar

EkonomiKarlstadRegion Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.