Hoppa till huvudinnehållet

Nazister samlades i Hagfors – kamptränade och diskuterade sterilisering

Publicerad:
Aktivister från Nordiska motståndsrörelsen spenderade helgen i Hagfors. (Arkivbild).
Aktivister från Nordiska motståndsrörelsen spenderade helgen i Hagfors. (Arkivbild). Foto: Fredrik Persson

Under helgen som var samlades runt 80 aktivister från Nordiska motståndsrörelsen i Hagfors. När de skulle hyra lokalen sa de att en "familjeverksamhet" skulle startas upp, men i stället ägnade de sig åt diskussion om sterilisering, kampträning – och spökboll.

Anledningen till uppslutningen var, som NMR själva kallar det, "den första upplagan av Kampdagarna", något som P4 Värmland tidigare rapporterat.

– Just de här arrangemangen är väldigt interna. De vänder sig inte ens till alla medlemmar inom NMR, säger Peter Sundin på Agera Värmland.

– De individerna som var på plats i Hagfors är på något sätt frontgruppen, de som ska ta konfrontationer med meningsmotståndare och vara förberedda på att försvara organisationen med våld.

På den här typen av interna träffar involveras därför både ideologisk skolning och fysisk träning.

– Aktivisterna övar till exempel på att försvara sig mot batongliknande föremål, som poliser kan bära. Även sköldträning inför demonstrationer kan förekomma.

Det var inte bara värmländska aktivister på plats, utan folk från hela Sverige.

– Från Boden, Skåne, och så vidare. Kallar organisationen, och du är aktivist, måste du dyka upp.

"Falska premisser"

När bokningen av lokalen skulle göras fick uthyraren höra att det var en familjeverksamhet som skulle startas upp.

– Som lokaluthyrare tror man nog på den som bokar. Speciellt om personen inte sticker ut nämnvärt och är trevlig i tonen, säger Peter Sundin.

Han menar att organisationen utnyttjar människor för komma åt lokaler.

– De har inga egna lokaler och behöver därför hitta andra ställen att vara på. Då ser man på falska premisser till att folk öppnar dörren för dem och låter dem komma in i värmen.

– Sedan på söndagen, när lokalen ska lämnas, möts man av 80 hormonstinna nazister som säger att de är nöjda och vill komma tillbaka.

Agera Värmland ska nu försöka kontakta lokaluthyrare i länet för att på något sätt hindra att det här händer igen.

– Att förhindra eller försvåra lokalbokandet för dem är del av ett förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism. Har de ingen lokal eller någonstans att vara kan de inte organisera sig lika enkelt.

Artikeltaggar

HagforsNazismNordiska motståndsrörelsenNyheterPeter Sundin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.