• idag
  24 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  25 okt
  12°
  • Vind
   9 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.4 mm
 • måndag
  26 okt
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  28 okt
  11°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   1.9 mm

Replik: Illegal jakt minskar inte med licensjakt

Debatt
PUBLICERAD:
Det är uppseendeväckande när man som talesperson i riksdagen underförstått hotar med att vissa kommer ta lagen i egna händer om inte vargarna skjuts bort via licensjakter, skriver Marlen Fuglsang.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Fakta visar att den illegala jakten inte har minskat när licensjakt skett. Vargar försvinner fortfarande i olika län och det är ett stort hot mot vår vargstam, skriver Marlen Fuglsang.

Svar till Runar Filper (NWT 30/1 2020).

Runar Filper (SD), du fortsätter debatten med ditt tydliga vargmotstånd lysande som ett mantra i dina artiklar. Du skriver: "När licensjakt uteblir finns bara förlorare och vargen är den enskilt största förloraren när den illegala jakten ges allt fler incitament till att ta lagen i egna händer".

Kvalificerat struntprat! Att påstå att licensjakt skulle minska den illegala jakten är allvarligt. Du behöver hålla dig till fakta. Och fakta visar att den illegala jakten inte har minskat när licensjakt skett. Vargar försvinner fortfarande i olika län och det är ett stort hot mot vår vargstam. Det finns ingen ursäkt för att legitimera att vissa har rätt att ta lagen i egna händer för att de vill slippa konkurrensen om bytesdjuren älgen. Det finns heller ingen ursäkt för att döda vargar för att några procent av Sveriges befolkning vill nöjesjaga med lösa jakthundar.

Det är uppseendeväckande när man som talesperson i riksdagen underförstått hotar med att vissa kommer ta lagen i egna händer om inte vargarna skjuts bort via licensjakter. Vargstammen är inte i gynnsam bevarandestatus, trots det skjuts många bort även i skyddsjakter. Ännu värre är att du helt struntar i forskarrönen och besluten som säger att vi som minst behöver 300 vargar för att vargstammen ska vara i gynnsam bevarande status.

Naturvårdsverket grundar miniminivån på varg till 300 vargar, då det bygger på forskningsunderlag. Medan du återkommande mässar i media om ett gammalt, och dessutom dåligt underbyggt riksdagsbeslut från 2013, som inte gäller längre.

Ditt parti är ensamma om att lägga motioner som lutar sig på en ej gällande miniminivå. Det borde åtminstone säga dig något, Runar Filper.

Tragiskt nog underlättar sammansättningen i Viltdelegationen förespråkandet av en lokalt bestämmanderätt över vargfrågan, då de som tar tillvara naturintressena är i numerärt underläge. Det är också högst oroväckande att ekonomiska intressen fortfarande väger tungt när det kommer till att bestämma över vargens rätt att få leva, trots att den är en fredad art.

Men jägare med vargmotstånd och "de ekonomiska intressena" är en minoritet av folket. Majoriteten vill ha varg i Sverige. Och dessutom gör de stor nytta som toppredatorer och gynnar många andra arter. Vargarna ökar besöks- och turistnäringen och tillför arbetstillfällen som väl behövs i glesbygder. Att möta en varg är få förunnat och som har gett mig och andra en stor glädje i livet.

Låt vargarna få leva!

Marlen Fuglsang

Karlskrona

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.