Sociala medier: "Fake news" om coronavirus i Karlstad

Publicerad:
Foto: NWT/TT

En bild som visar en webbplats och artikel med rubriken: "Bekräftat fall av coronavirus i Karlstad" har under onsdagen cirkulerat på sociala medier.

Region Värmland går nu ut och dementerar budskapet.

– Detta stämmer inte alls. Vi har inga bekräftade fall av coronavirus i Värmland, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén, i ett pressmeddelande.

Göran Karlström, medicinskt ledningsansvarig fortsätter:

– Det är olyckligt att detta får spridning. Det skapar oro och kan leda till att trycket på hälso- och sjukvården ökar. Vi har till exempel fått samtal till 1177 om detta.

– Var kritisk till sådant som sprids i sociala medier och sök korrekt information hos, i det här fallet, 1177.se och Folkhälsomyndigheten eller följ medias rapportering. Den här typen av falska nyheter kan vid första anblick se äkta ut, men tittar man lite närmare ser man oftast att det är något som inte stämmer.

Artikeltaggar

Göran KarlströmIngemar HallénKarlstadNyheterRegion Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare