Roger Larsson (KD): "Skyll inte underskottet på riksdag och regering"

Publicerad:
Roger Larsson (KD) är kritisk till hur kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S) förklarar Torsby kommuns underskott på 11,5 miljoner kronor. Foto: Privat

Torsby kommun gör ett underskott för 2019 på 11,5 miljoner. Nu kommer kritik från kommunfullmäktigeledamoten Roger Larsson (KD).

– Det är verkligen svagt, nästan på gränsen till fegt att skylla Torsby kommuns dåligt skötta ekonomi på riksdag och regering, säger Roger Larsson (KD).

Kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen hade i gårdagens NWT påpekat att neddragningarna inom Arbetsförmedlingen slagit hårt mot arbetsmarknadsenhetens verksamhet, som ledde till ett underskott på fyra miljoner kronor.

Första minusresultatet för Torsby kommun på 18 år

Roger Larsson säger att Torsby kommuns ekonomichef redan inför 2019 påpekat att det är farligt att fortsätta räkna in eventuella bidrag i budgeten. Han är även kritisk till att socialtjänstens underskott skulle bero på långa resavstånd.

– Att skylla en stor del av socialtjänstens underskott på långa resor för hemtjänsten visar på dåligt minne eller så vet inte den ena handen vad den andra gör. De långa resvägarna som så många kritiserat har sagts vara en del av besparingsåtgärder som vidtagits och alltså tidigare påståtts vara en besparing, säger Roger Larsson och vänder sig till Ann-Katrin Järåsen:

– Hon kan ju inte skylla på att kommunen misslyckats med ekonomin på grund av att de fick en budget som är lagd från moderater och kristdemokrater i regering och riksdag. Hon vill ju mer eller mindre påskina att hon inte fick de bidrag hon kalkylerat med, säger Roger Larsson.

Oppositionsråd

Som är kritisk till hanteringen av inkomna motioner om att få ett oppositionsråd och andre vice ordförande i kommunstyrelsen. Han menar att de styrande valde att lägga motionerna i skrivbordslådan strax före decembers kommunfullmäktige, för att sedan lyfta frågan i kommunstyrelsens arbetsutskott i januari.

– Jag har dragit tillbaka bägge motionerna nu för min tanke var den att vi skulle ha ett oppositionsråd till 2020. Man får ju räkna med ett halvår till ett år för att komma igång i tjänsten. Får man bara ett och halvt år på sig innan val, då kan vi lika gärna vara utan, säger Roger Larsson.

Ann-Katrin Järåsen (S) håller inte med Roger Larsson (KD).
Ann-Katrin Järåsen (S) håller inte med Roger Larsson (KD). Foto: Morgan Bäckvall

Håller inte med

– I den budget som låg till grund för 2019 fanns en arbetsförmedling som var verksam, det fanns bidrag för att lotsa arbetslösa in i studier eller arbete. Vi har haft 80 extratjänster i Torsby kommun och i stort sett alla har lett till studier eller arbete. Jag är den första att säga att jag inte håller med Roger Larsson. Det var en bra budget som lades, säger Ann-Katrin Järåsen.

– Man måste se frågan om hemtjänsten i ett sammanhang. Istället för att färdigvårdade patienter är kvar på sjukhus i max fem dagar så är de kvar i tre dagar och det får kommunen betala. När patienterna kommer hem innebär det flera resor för hemtjänsten. Jag tycker inte att det var osedvanligt lång handläggningstid på de här motionerna. Riktlinjer för motioner inom kommunallagen är att de bör hinna hanteras inom ett år, avslutar Ann-Katrin Järåsen.

Artikeltaggar

Ann-Katrin JäråsenKristdemokraternaNyheterRegion VärmlandRoger LarssonSocialdemokraternaTorsbyTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare