Hoppa till huvudinnehållet

Divisionschefen: "De bästa människorna i världen inom branschen finns i Karlstad"

Publicerad:
Anders Björn, global chef tissue (mjukpapper), och Jari Vähäpesola, global chef hela pappersdivisionen i Valmet berättar om hur de ser på framtiden för Valmet Karlstad.
Anders Björn, global chef tissue (mjukpapper), och Jari Vähäpesola, global chef hela pappersdivisionen i Valmet berättar om hur de ser på framtiden för Valmet Karlstad. Foto: Lisa Olaison

Valmet har framtiden i sina egna händer. Handelskrig mellan stormakter, Brexit och andra yttre omständigheter oroar inte Valmets högsta chefer inom pappersdivisionen. De lyfter fram Valmet Karlstads ställning som koncernens kompetenscentrum inom mjukpapper och den ständigt ökande konsumtionen av papper i världen som viktigare faktorer för framtiden. Men det gäller att jobba med återväxten i ingenjörsyrket.

En järn- och hjärnindustri i världsklass

NWT fick träffa Jari Vähäpesola, global chef för Valmets pappersdivision. Han är stationerad på bolagets huvudkontor i Finland men besökte nyligen produktionsenheten i Karlstad. Med vid intervjun var också Anders Björn, global chef för tissue, mjukpapper, som är en del av pappersdivisionen. Anders Björn är stationerad i Karlstad.

Första frågan går till högsta chefen, Jari Vähäpesola:

Hur skulle du vilja beskriva Valmets produktionsenhet i Karlstad?

– Det är en mycket viktig enhet för oss. Det handlar inte bara om produktionen utan också teknologin. Det är centrum för vår tissueverksamhet, det är här utvecklingen sker, det är här största delen av produktikonen sker, och där vår globala verksamhet styrs. Det är här forskning och utveckling sker, så jag skulle säga att vi har de bästa människorna i världen när det gäller kunskap om mjukpapperstillverkning här i Karlstad. Och så förstås den höga kvaliteten på produktionen. Vi är ett ingenjörsföretag så det är viktigt att vi har högklassiga ingenjörer hos oss.

Går Valmet i Karlstad bra?

– Ja, det gör det.

På grund av börsens regler om hur information ska lämnas fanns det vid det här tillfället inga möjligheter att gå in på det senaste resultatet.

– Men vi är det ledande bolaget i världen ur marknads- och teknologisynpunkt.

Vilka konkurrensfördelar på marknaden har maskinerna som utvecklas och tillverkas här i Karlstad?

– Först skulle jag säga att teknologin är en av de stora fördelarna. Vi har flera olika koncept att erbjuda så vi har olika lösningar för olika kunder så på det sättet är vi flexibla i vårt erbjudande och i att möta kundernas behov.

Anders Björn:

– Jag skulle också säga att kvaliteten på slutprodukten, pappret, är det viktigaste. Dessutom har maskinerna hög driftsäkerhet och hög effektivitet. Det är viktigt om du köper en dyr utrustning och sätter upp en pappersmaskin, att den är pålitlig. Så en bra kvalitet på slutprodukten och en driftsäker maskin är viktiga saker, och det är där vi är bra. Och det beror inte bara på hårdvaran i maskinerna, det beror också i hög grad på människorna, och på den support vi kan ge till kunderna.

Vad är det som gör att Valmet kan producera maskiner i den här klassen i Karlstad?

– Det har att göra med den långa historien här. Det här är en typ av produktion där du behöver lång erfarenhet. Du kan inte bygga den här expertisen på ett fåtal år, säger Jari Vähäpesola.

Spelar skogs- och pappersindustriklustren här i Värmland en roll?

– Ja, det är en del i det. Och vi har ett utbildningssystem som stöttar oss i våra behov.

– När man har den här typen av miljö där man har sina kunder, man har människor med samma mål och intressen så hjälper det mycket. Det skapar rätt sorts attityd i regionen, säger Jari Vähäpesola.

Vilka är de viktigaste faktorerna för att kunna behålla den här kompetensen i Karlstad?

– För det första handlar det inte bara om att behålla utan om att utveckla oss varje dag, men det första vi behöver ha är de rätta människorna. Vi behöver rätt utbildade människor, vi behöver människor med rätt attityd, för det här är en global business. Det krävs en global förståelse och en vilja att resa.

– Vi behöver behålla den kunskap vi har i huset förstås. Eftersom det sker om naturlig omsättning av personal behöver vi få in nya människor vid pensioneringar och träna dem att nå nya nivåer, säger Jari Vähäpesola.

Vilka är de stora utmaningarna, i den närmaste framtiden och på lång sikt, för Valmet Karlstad?

– Jag vet inte om det är en sak som rör specifikt Valmet Karlstad, jag tror att det gäller allmänt för den här branschen att folk i allmänhet inte förstår vilken typ av bransch vi verkar inom. Maskinerna vi tillverkar är inte den typiska ingenjörsprodukten, de är högautomatiserade moderna produktionslinjer. Jag är lite orolig inför framtiden; kommer vi att kunna få tillräckligt många intresserade av denna industrisektor? Det här är modern industri, och det kanske inte de unga i dag förstår. Vi måste få de yngre generationerna intresserade av vad vi håller på med.

Anders Björn:

– Detta är ju något av en ingenjörs dröm: vi har mekaniska utmaningar, processutmaningar, automationsutmaningar. Så våra maskinleveranser innehåller mycket ingenjörkonst. Vi behöver också rikta oss mot den unga generationen och försäkra att vi marknadsför oss tillräckligt så att vi attraherar de bästa personerna i framtiden.

Vad kan ni som företag göra för att attrahera ungdomar?

Anders Björn:

– Bland annat så har vi precis startat ett nytt trainee-program. Inom mjukpapper är vi faktiskt "pilot" inom Valmet för den här typen av traineeprogram. Det kommer att starta augusti-september i år.

En Yankeecylinder sedd inifrån.
En Yankeecylinder sedd inifrån. Foto: Lisa Olaison

Är det svårt att attrahera ungdomar?

– Det beror lite på vilket land vi talar om. Valmets rykte i Norden är bra, så problemet är inte så stort här. I andra delar av världen är vi inte så stora och kända, så där kan det vara svårare.

Anders Björn:

– Det beror också på var du är. Här är vi ju som sagt i ett kluster - Paper Province - så vi har leverantörer, vi har kunder, vi har ett utbildningssystem som stöder skogsindustrin och därigenom oss. Det gör det så mycket enklare, för människor går emellan företagen, och det ökar kompetensen. Är man däremot ensam är det svårare. Då konkurrerar man med alla möjliga andra industrier. Som tur är har vi inte så mycket av det här. Så därför tror jag vi gynnas väldigt mycket av att vara i Karlstad.

Vilka är de viktigaste faktorerna som avgör framtiden för Valmet Karlstad?

– Det viktigaste är att vi fortsätter utveckla vår produktion och erbjudande till kunderna och att vi kan fortsätta serva våra kunder globalt och fullfölja våra löften till dem. Det är det viktigaste. Vi behöver vara konkurrenskraftiga när det gäller våra kostnader i framtiden och det kräver att vi fortsätter att utveckla våra processer och sätt att verka liksom produkterna i sig. Det är det som krävs, men det är också det vi gör, så jag är inte så orolig, säger Jari Vähäpesola.

Vad behöver ni för att lyckas?

– Vi behöver förstå våra kunders behov och motsvara deras förväntningar, det är nummer ett. Jag tror inte att vi behöver något utomstående stöd för att möta de här utmaningarna, det handlar om vår förmåga att förstå branschen och marknaden och marknadens behov, och att utveckla vår egen verksamhet. Det räcker enligt mig.

Anders Björn:

– Det handlar om att ha de rätta människorna och de rätta kunskaperna. Resten är bara hårt jobb.

Ser ni några orosmoln när det gäller den globala efterfrågan på de här produkterna? Någon oro kring handelskrig mellan USA och Kina, och Brexit?

– Det här är en lokal business, så den här typen av utmaningar har ingen direkt effekt på vår verksamhet. Vi bedriver en lokal verksamhet i olika delar av världen, och jag tror att vi har många möjligheter i framtiden. Urbaniseringen och höjningen av levnadsstandarden i olika delar av världen, höjer efterfrågan på produkterna vi tillverkar i Karlstad, säger Jari Vähäpesola.

För några år sedan pratades det om att det fanns en överkapacitet i Kina när det gäller produktion av pappersmaskiner, gäller det fortfarande?

Anders Björn:

– Det var en överkapacitet i Kina vid ingången av förra året också, men de köpte mer maskiner än någonsin. Du har en så pass stor ökning av konsumtionen i Kina så du opererar på ett överskott. Sen är det också så att en del lokalt producerade maskiner inte har den kapacitet som de säger att de har. Men mjukpappersbranschen är väldigt stabil. Produktionen och konsumtionen följer varandra. Produktionen växer stabilt med cirka 3,5 procent per år och det har varit väldigt små variationer över åren.

Jari Vähäpesola:

– Och det växer även i länder som redan konsumerar mycket mjukpapper, det växer i hela världen.

Anders Björn:

– Sverige är ingen stor hemmamarknad, men vi är globala på riktigt. Vi säljer i alla regioner i världen. Det gör oss mer stabila. Det kan vara så att marknaden i vissa regioner växer mindre ett år, men andra regioner växer mer så det ger oss en stabilitet.

Digitalisering och automatisering är stora trender i industrin. Hur påverkar dessa trender Valmet?

– De är några av våra kärnverksamheter. Digitalisering och automatisering påverkar oss mycket och hur våra maskiner görs, men det ger oss också nya möjligheter att serva våra kunder bättre. Vi har vad vi kallar ett Industrial internet program, andra kallar det Industry of things. Vi har kontakt med våra kunder över internet. Mjukpapperskunder får service här från Karlstad, olika typer av service beroende på kunden. Vi kallar det "performance centre" . Med digitalisering och industrial internet kan vi hjälpa våra kunder att underhålla sina maskiner och förbättra produktiviteten och kvaliteten. Vi kan bedöma kvaliteten på slutprodukten redan i starten av processen. Det här är ett av verktygen som vi använder för att hjälpa våra kunder och här händer det mycket just nu. Så de här stora trenderna är något som gynnar vår verksamhet och ger oss möjlighet att serva våra kunder bättre. Vi behöver inte skicka vårt folk till andra sidan jorden, vi kan göra det härifrån, säger Jari Vähäpesola.

Anders Björn:

– Det har också med miljö och hållbarhet att göra. Vi behöver inte alltid skicka någon till Chile för att fixa något. Vi kan utnyttja lokal Valmetpersonal för servicen, och supporta dem härifrån. Det är också viktigt socialt. Vi vill inte att personalen är på resa över hela världen mer än nödvändigt. Att göra det på avstånd är mer effektivt både för kunden och för oss. Det kostar mindre och ger mindre klimatavtryck. Så den nya teknologin hjälper oss verkligen mycket.

Jari Vähäpesola:

– Det gör också att vår personal att mer tid att vara hemma istället för på resa, det hjälper också.

Det ställer också nya krav på kompetensen och kunskapen som behövs här i Karlstad?

– Ja, kraven förändras. I framtiden kan vi komma att behöva mer automationsingenjörer än mekanikingenjörer här i Karlstad, säger Jari Vähäpesola.

Gjuteriet, där delar tillverkas till pappersmaskinerna som säljs över hela världen.
Gjuteriet, där delar tillverkas till pappersmaskinerna som säljs över hela världen. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

KarlstadNäringslivPappersindustriValmetVärmländska basindustrin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.