Hoppa till huvudinnehållet

Dags för nollvision i kampen mot övervikt

Publicerad:
Fetma är en av de största orsakerna till förlorade friska levnadsår. Situationen i Sverige är förödande. Sedan 1980-talet har andelen överviktiga och feta mer än dubblerats, skriver Ulrika Ennen och Kristina Ahlin. Foto: NTB Scanpix/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi på WW Viktväktarna vet att det inte räcker med att säga: ”ät mindre och rör dig mer”. Hade det varit så enkelt hade personen inte varit överviktig, skriver Ulrika Ennen och Kristina Ahlin.

Sedan riksdagen beslutade om nollvisionen i trafiken 1997 har dödstalen minskat kraftigt. Samtidigt har antalet fetmarelaterade dödsfall ökat och är nu tio gånger så många som antalet döda i trafiken. Det är dags att införa en ny nollvision – för folkhälsans skull.

Fetma är en av de största orsakerna till förlorade friska levnadsår. Situationen i Sverige är förödande. Sedan 1980-talet har andelen överviktiga och feta mer än dubblerats. I dag utgör de över hälften av den vuxna befolkningen. I Värmland är siffran 57 procent – en ökning med tio procentenheter på tio år, enligt Folkhälsomyndigheten. Fetma och övervikt ger en ökad risk att få typ 2-diabetes, cancer och hjärt- och kärlsjukdom.

Varje år dör cirka 3 400 svenskar till följd av fetma, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Det är över tio gånger fler än som dör i trafiken. Det är inte en slump. För när det gäller trafiken har Sverige arbetat aktivt för att få ner siffrorna, mycket tack vare nollvisionen som Riksdagen beslutade om 1997. Nu, snart 25 år senare, är Sverige världsledande på trafiksäkerhet. Nu är det hög tid att göra samma resa med folkhälsan.

Så skriver du en debattartikel

Kunskapen kring problemet är hög. Vi vet att det finns en rad orsaker till övervikt. Arvsanlag, socioekonomiska faktorer, enkel tillgång till snacks och snabbmat, för stora portioner, för lite frukt och grönt, för mycket skärmtid och brist på motion. För att nämna några. Frågan är hur hög kunskapen kring lösningen är? Vi på WW Viktväktarna vet att det inte räcker med att säga: ”ät mindre och rör dig mer”. Hade det varit så enkelt hade personen inte varit överviktig.

För att få bukt med den här folksjukdomen måste vi börja arbeta utifrån svenskarnas individuella behov, attityder och vanor. Det är först när vi tittar på individens relation till mat, träning samt vilken livsstil och personliga preferenser vi bör ta hänsyn till – som vi kan anpassa hjälpen på rätt sätt.

En Sifo-undersökning WW Viktväktarna nyligen lät göra visar att majoriteten av svenskarna vill börja leva ett sundare liv för att förbättra hälsan. Men siffrorna visar också att attityd, kunskap och erfarenhet kring hälsa och viktminskning skiljer sig markant mellan män och kvinnor, unga och gamla. Det går inte att dra alla över samma kam.

I nära 50 år har svenska WW Viktväktarna byggt erfarenhet kring hur individer tänker och agerar kring kost och hälsa. Vi vill dela med oss av den kunskapen till Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Livsmedelsverket, Skolverket, kommuner och landsting. Målet ska vara detsamma som för Nollvisionen i trafiken: Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt. Det är dags att införa Nollvisionen 2.0 – för folkhälsans skull.

Ulrika Ennen

Vd, WW Viktväktarna

Kristina Ahlin

Wellnesscoach, WW Viktväktarna Värmland

Artikeltaggar

DebattFolkhälsaFolkhälsomyndighetenLivsmedelsverketÖverviktSifoSkolverketSocialstyrelsenWHOWW Viktväktarna