Brända centerbroar

Ledare
PUBLICERAD:
Vikarierande partiledaren Anders W Jonsson inledningstalar på Centerns kommundagar i Uppsala.
Foto: Staffan Claesson/TT
I helgen avhölls Centerpartiets kommundagar i Uppsala, och det blev närmast en uppvisning i brända broar. Nu försöker man inte ens låtsas att man är ett oppositionsparti längre, men så är man ju också det parti som mest håller fast vid januariöverenskommelsen med regeringspartierna.

Till skillnad från de andra januaripartierna så har inte Centern fått lida särskilt mycket i opinionen över samarbetet med de rödgröna, men å andra sidan är det inga överdrivet lysande siffror de kan skryta med heller. I politiken kan det dock ske snabba kast, och om partiet ursprungligen närde en förhoppning om att bli den tungan på vågen som alla andra måste ta hänsyn till så lär de bedra sig. Att göra den andra sidan heligt förbannad är vare sig taktiskt eller långsiktigt strategiskt.

Nu var det dock de brända broarnas taktik som gällde. Först ut var, i vanlig ordning frestas man att tillägga, Europaparlamentarikern Fredrick Federley, som i en intervju i Aftonbladet inte skrädde orden när han gick till rasande angrepp på Moderaterna och Ulf Kristersson. "De är beredda att gå till sängs med vem som helst, hur som helst, bara för att retas", sade han.

Det Federley syftade på var förstås att Moderaterna, och den övriga oppositionen, gått ihop för att stoppa en del av januariöverenskommelsens politik när det gäller drastiska förändringar av Arbetsförmedlingen och med en extrabudget. Nu kommer samma hot när det gäller skärpta regler för arbetskraftsinvandring. Det kan man förstås vara kritisk till, men det finns ju sakliga invändningar mot dessa punkter i Jöken, och det är klart C är besvikna om de inte går igenom. Men Jöken kan aldrig trumfa en parlamentarisk majoritet som är emot, och ju förr januaripartierna inser detta, desto bättre.

Den vikarierande partiledaren Anders W Jonsson uttryckte sig något mer slipat, men kallade ändå motståndarna för en "missnöjeskoalition" bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänstern. Men visst har han rätt i att Jöken skapat en stor frustration hos de andra partierna. Blir man aktivt utestängd av en regeringskonstellation vars politik till stora delar faktiskt inte har en majoritet i riksdagen bakom sig är det inte konstigt att det skapar frustrationer.

Det underliga är varför Centern blir så upprörda över det här. Det borde de ju ha räknat ut allra senast samma dag som Jöken blev offentlig. Centerpartiet, och Liberalerna, svek då sina gamla allianskamrater för att hoppa i säng med de rödgröna. Inbillade de sig verkligen inte att det skulle få konsekvenser, särskilt på hur M och KD ser på dem? Man utestängde ju dem från makten, och den enda möjlighet som nu återstår för M och KD är att öppna för stöd från SD. Alternativet att de skulle gå med i en gigantisk storkoalition med januaripartierna finns ju inte på kartan.

Det finns så klart andra skäl än bara sakpolitiska för att göra livet surt för regeringen och dess stödpartier, men det blir väl magstarkt när Jonsson anklagar M för att inte utgå från sakpolitik. När Jöken ingicks motiverades den mest med att den skulle hålla SD borta. Då duger det inte att nu komma och hävda att den enbart bygger på sakpolitik. I så fall så borde ju inte SD vara ett problem. Kan man få sakpolitiskt stöd för sin politik inom ramen för Jöken borde det inte vara problem att försöka få det också utanför överenskommelsen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.