200 ungdomar ska ut i arbetslivet

Publicerad:
Jennie Holmberg och Pia Andersson, projektkoordinatorer för Värmlands arbetskraft. Foto: Ida Myrin

Snart ska 200 ungdomar, som varken studerar eller arbetar, i Värmland få individuell hjälp med att komma ut i arbetslivet. Detta tack vare att Europeiska socialfonden har beviljat 15 miljoner till det nya projektet Värmlands arbetskraft.

– Vi hoppas att de här ungdomarna, där de flesta inte har en avslutad grund- eller gymnasieutbildning, kan börja lära på ett annat sätt. Att vi kan hitta andra lärandeformer och metoder än klassisk skola, säger Pia Andersson som är projektkoordinator tillsammans med Jennie Holmberg.

Värmlands arbetskraft riktar sig till unga i Eda, Grums, Karlstad, Hagfors och Säffle mellan 15 och 30 år som inte har någon sysselsättning. De som för tillfället står, till synes, långt ifrån arbetsmarknaden.

– Alltså inte de ungdomarna som är anmälda hos Arbetsförmedlingen och söker jobb, utan de som inte gör något alls, förklarar Jennie Holmberg.

Hon säger att det finns många anledningar till att man hamnar där.

– Det kan till exempel handla om psykisk ohälsa eller att man inte har fått rätt stöd.

Individuell plan

Projektet ägs av Arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstads kommun men alla inblandade kommuner kommer ha en egen styrgrupp med representanter från flera relevanta områden, som sjukvården, arbetsmarknaden och försörjningsstöd.

Under tisdagen hade man en uppstartskonferens på Stadshotellet i Karlstad för att göra en problemanalys och diskutera vilka insatser som kan behövas.

– Men tanken är att inte ha en färdig process, utan att vänta in svaren från ungdomarna själva, säger Pia Andersson.

– Alla ungdomar som tar del av projektet kommer att ha en egen planering och agenda, säger Jennie Holmberg.

Planen är att ungdomarna ska involveras i projektet från 1 maj och sedan arbetar man på under två år framöver.

Artikeltaggar

Arbetsmarknads- och socialförvaltningenEda kommunGrumsHagforsKarlstadNyheterSäffleUngdomar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare