Hoppa till huvudinnehållet

Trasiga rör och säkerhetsventiler bakom vattenläckor

Publicerad:

Under helgen ökade vattenförbrukningen i Storfors med 20 procent. Nu är "boven i dramat" hittad och lagningen påbörjades under tisdagen.

Och höstens läcka i Lennartsfors berodde på en – säkerhetsventil.

Det var under måndagen som Storfors kommun meddelade att vattenförbrukningen hade ökat under helgen.

Högre vattenförbrukning förbryllar kommunen

Senare under dagen kunde kommunens personal lokalisera felet.

– Det är ett rör som har gått av, en viktig rundledning. Men det fick vänta tills i dag med lagningen, så vi kunde lokalisera den exakt. Nu håller vi på att ta fram den så vi kan laga den, säger Tommy Svärd, chef för tekniska enheten, till NWT vid 13.15-tiden.

Ingen större fara

Läckan lokaliserades till området kring Resecentrum. Arbetet med att laga kan ge störningar i trafiken på Stationsgatan och Djupadalsgatan.

Läckan ska inte ha ställt till det för de boende i någon större utsträckning.

– Det var få fastighetsägare som blev utan vatten, men vi har ställt ut vattentankar, säger Tommy Svärd.

En ökning med 20 procent på vattentillförseln innebär ungefär åtta kubik i timmen.

– Men inget vatten kom upp ur marken, utan det gick in i dagvatten- och avloppsledningar.

"En bra skada"

Någon kanske minns att NWT i november rapporterade om en vattenläcka i Lennartsfors. Där hade kommunen upptäckt att det var lite högre förbrukning i verket, men tillräckligt för att man skulle reagera på en sådan liten ort.

Är det din kran som står och droppar?

– Vi hittade läckan i en kommunal verksamhet, det var en säkerhetsventil som hade hängt sig, säger Hans-Peter Dahlgren, VA- och renhållningschef i Årjängs kommun.

En säkerhetsventil, det låter inte bra?

– Det är inte bra, men det var inte farligt heller.

Blev det några kostnader?

– Nej, inte mer än att det gick åt några extra kubikmeter vatten. Det var invändigt i ett av de egna verken så vattnet gick ut i brunnen. Så det var en bra skada.

Sedan dess har det varit bra?

– Ja, men vi har en annan läcka som vi har lokaliserat, där det går lite mer än vanligt. Det är inget anmärkningsvärt, men det är bra om de får veta det. Det kan vara en toalett som står och rinner, men även om det inte blir några vattenskador så kostar det pengar, säger Hans-Peter Dahlgren.

Artikeltaggar

Årjängs kommunHans-Peter DahlgrenLennartsforsNyheterStorforsVattenläckor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.