• idag
  2 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  4 okt
  15°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.0 mm
 • måndag
  5 okt
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  6 okt
  14°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   3.2 mm

Stramare arbetskraftsinvandring

Ledare
PUBLICERAD:
Partiledare Ulf Kristersson (M) och Maria Malmer Stenergard (M) presentera skärpningar kring arbetskraftsinvandring.
Foto: Anders Wiklund/TT
Moderaterna har nyktrat till i frågan om arbetskraftsinvandring. Fusk och missbruk har undergrävt den gamla alliansreformen, samtidigt som bagatellartade byråkratiska missar gör att kompetent folk blir utvisade. Nu finns goda möjligheter att strama åt regelverket.

Grundtanken att människor som vill komma hit och arbeta och göra rätt för sig är god. Dessvärre är reglerna utformade utan att tänka på vilka incitament man skapat för missbruk. Det är på tiden att också borgerliga inser att man måste utforma reformer inte utifrån att folk alltid har de bästa intentioner och föresatser, utan efter att saker kan missbrukas. Sådan är dessvärre den ofullkomliga mänskliga naturen.

Särskilt stötande är att man inte kommer åt fusket samtidigt som det sker så kallade kompetensutvisningar när någon råkat tjäna några kronor för lite, eller missat att ta ut ett par semesterdagar, eller andra småmissar. De som missköter sig får fortsätta att stanna, medan de som sköter sig, många gånger duktiga och välutbildade medarbetare, tvingas lämna landet. Nu föreslår Moderaterna bland annat att det måste göras en helhetsbedömning så att inte mindre fel får till följd att kvalificerad arbetskraft utvisas.

Partiet vill sedan strama upp i andra ändan. Dagens lönekrav på 13 000 kronor i månaden är löjligt lågt, särskilt sett till att det också kvalificerar för anhöriginvandring, som innebär att dessa får tillgång till välfärdsstatens skyddsnät. M vill därför införa försörjningskrav för anhöriga till arbetskraftsinvandrare. Lönekravet skall motsvara en heltidsanställning, och sociala avgifter för arbetstagaren skall betalas i förskott.

Fusket har varit särskilt utbrett, och dyrt, när det gäller personliga assistenter, och där vill M förbjuda det helt. Många gånger har det rört sig om rena brottsupplägg, så därför är det en nödvändig, om än drastisk, åtgärd. Man borde nog också titta vidare på andra branscher där det utförs enklare arbetsuppgifter och där missbruk och utnyttjande är förekommande.

Regeringen har dragit benen efter sig när det gäller att ändra villkoren för arbetskraftsinvandringen. En utredning skulle ha tillsatts förra året, men vi väntar fortfarande. I januariöverenskommelsen står det att man skall lösa kompetensutvisningarna, men i övrigt inte mer än att dagens regler skall värnas, vilket nog är en stor förklaring till senfärdigheten, och att Socialdemokraterna numera hyllar den arbetskraftsinvandring man ursprungligen var kritiska till.

Därför blir Moderaternas propåer en nödvändig blåslampa. Det finns också goda möjligheter för förslagen att gå igenom. Vänsterpartiet, som man redan har gjort upp med när det gäller en extrabudget, säger att de är beredda att diskutera frågan med M. Det lär gå att skapa en riksdagsmajoritet bakom de här skärpningarna. Även LO är positiva, och ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson uppmanar statsminister Stefan Löfven (S) att bjuda in M till samtal för att förhandla om direktiven till den försenade utredningen.

Det borde regeringen göra klokt i om den inte vill åka på ännu ett nederlag från riksdagens majoritet. Frågan är vad de övriga januaripartierna anser som saken.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.