Facebook backar: Därför nekades universitetets annons

Publicerad:
Facebooks vd Mark Zuckerberg. Foto: Andrew Harnik

Internetgiganten nekade en annons från Karlstads universitet för att den rörde sociala frågor, val eller politik. Nu backar Facebook.

– Ibland gör vi tyvärr fel, skriver sociala mediejätten i ett mejl till NWT.

Annonsen som Facebook nekade rörde seminariet "Möt en forskare: Feministiska tecknade serier – satir, bildning och aktivism" med forskaren Margareta Wallin Wictorin, docent i konst- och bildvetenskap.

Möt en forskare är ett återkommande evenemang på universitetet och har tidigare marknadsförts på Facebook.

Men när just detta seminarium med Margareta Wallin Wictorin skulle marknadsföras sa Facebook nej – flera gånger.

Annonsen ansågs röra sociala frågor, val eller politik. Och krävde id-verifiering. Efter att universitet genomgått en sådan process nekades den på nytt.

Facebook stoppar seminarieannons från universitetet – för politisk

Med största säkerhet stoppades annonsen för att orden feminism, aktivism och satir återfanns i rubriken, enligt Cecilia Victoria Kärrberg, som är vd på byrån Digitalsnack och expert på sociala medier.

– Det här är Facebooks lite enkla lösning på ett komplext problem. Förra året var det mycket falska annonseringar som riktades i olika grupper. Nu har man försökt begränsa det med AI-teknik (artificiell intelligens, reds. amn) som läser av annonser efter vissa "triggers" som finns i politik, har hon tidigare sagt till NWT.

Annonsen som nekades.
Annonsen som nekades. Foto: Karlstads universitet

NWT har varit i kontakt med Facebooks PR-byrå i Sverige, Spotlight PR. Genom dem har sociala mediejätten nu svarat.

Facebook backar och medger att de gjort fel. Att feminism här inte ska anses som ett politiskt ämne:

– Den här annonsen borde inte ha blockerats eller markerats som politisk då vi i det här avseendet inte betraktar feminism som ett politiskt ämne. Vi lägger stora resurser på att säkerställa att människor kan dela innehåll fritt på Facebook, utan att den friheten missbrukas av de få aktörer som har illasinnade avsikter, skriver Facebook och fortsätter:

– Ibland gör vi tyvärr fel och kan dessvärre ta bort material eller blockera annonser även om de inte bryter mot våra regler. Detta är ett problem vi arbetar med för att det ska hända i så liten utsträckning som möjligt.

Universitetets biblioteksdirektör Jakob Harnesk är förvånad över att Facebook svarade.

Biblioteksdirektören Jakob Harnesk hoppas att Facebook ser över sina rutiner,.
Biblioteksdirektören Jakob Harnesk hoppas att Facebook ser över sina rutiner,.

– Men också väldigt lättad över att de backar och ber om ursäkt. Om det nu skulle hända igen skulle vi försöka påverka, men som det ser ut nu utgår jag från att de kommer att se över sina så kallade filter-ord så att detta inte händer igen, säger han.

Artikeltaggar

FacebookKarlstadKarlstads universitetNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare