Hoppa till huvudinnehållet

Bubbel från Byrån: Riksdagsstrid om bitsocker

Publicerad:
Byrån noterar dock att det ändå är fråga om nymodigheter att ersätta det vita svenska bitsockret med kolonialt brunfärgat oraffinerat socker, skriver Byrån.
Byrån noterar dock att det ändå är fråga om nymodigheter att ersätta det vita svenska bitsockret med kolonialt brunfärgat oraffinerat socker, skriver Byrån. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Snarare borde MP, som sitter i en regering som inte vill se en höjd EU-avgift, vägra att ta emot mandatet. En tom stol för att symbolisera kostnaderna i EU, skriver Byrån.

Moderaterna vill inpränta att det har skett en kursändring sedan partiet började kallas sig nya. Konservatismens försiktighet sägs nu betonas mer. Byrån har, som sig bör, länge förhållit sig skeptisk. Men ett skvallerbud ger hopp om att de gamla Moderaterna har återkommit från partidjupet. Och som vanligt är det som Povel Ramel sjunger – de små, små detaljerna som gör det.

Bergsäkra källor gör gällande att den östgötske riksdagsledamoten John Weinerhall har tagit strid i riksdagskaféet för det bruna bitsockret, som plockats bort från utbudet. Detta i tider av mandeldryck, sojaersättningar och annat som tränger ut hederliga klassiska matval. Djupet i M:s politikutveckling märks vid kaffebordet, där bitsockret är tillbaka. Byrån noterar dock att det ändå är fråga om nymodigheter att ersätta det vita svenska bitsockret med kolonialt brunfärgat oraffinerat socker. Nya Moderaterna är ännu inte helt bortstädade.

Miljöpartiet tar plats

Det som många trodde var omöjligt – Brexit – är nu en realitet. Svenska regeringen stångas med EU om hur det finansiella budgethålet som uppstår efter britterna lämnat ska fyllas. Att budgetmaximerande snarare än sparande verkar vara modellen blir allt tydligare. Samtidigt ska britternas platser i Europaparlamentet fyllas genom att delas ut som extramandat. Tanken att spara verkar inte ha uppenbarat sig på den fronten heller.

Sverige blir till exempel inte mer demokratiskt representerat av att Miljöpartiet, som står först i kön till platsen, får ett mandat till. Snarare borde MP, som sitter i en regering som inte vill se en höjd EU-avgift, vägra att ta emot mandatet. En tom stol för att symbolisera kostnaderna i EU. Men icke. Så är det nog också bara en tidsfråga innan regeringen inte orkar hålla emot längre och stödjer en höjd svensk EU-avgift.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

BrexitBubbel från ByrånEUEuropaparlamentetMiljöpartietModeraternaPovel RamelRiksdagenSignerat