Så här får du ett långt och friskt liv

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Professorsparet Mai-Lis Hellenius och Tommy Cederholm gav råd om hälsa på Selma Spa när 1,6 miljonersklubben träffades.
Foto: Pia Holmström
Livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellenius och hennes man professor Tommy Cederholm gav vetenskapliga råd om hälsa på Selma Spa när 1,6 miljonerklubben hade konferens under helgen.
– Det är aldrig för sent att få en bra hälsa, säger Mai-Lis Hellenius.

1,6 miljonerklubben grundades av Alexandra Charles för 22 år sedan med syftet att främja kvinnors hälsa. Det är en ideell förening som är öppen för alla.

1, 6 miljoner innebär alla kvinnor i Sverige över 45 år vid den tiden som föreningen grundades.

– Förr trodde man att det räckte med att forska på mannen, men det blir missvisande resultat eftersom kvinnor och män inte är identiska. Därför måste man forska på oss såväl som på mannen. Det är det vi kräver, säger Alexandra Charles.

Anledningen till att 1,6 miljonerklubben hade konferens i Sunne under helgen beror på föreningens ambassadör Irene Eliasson som bor i Karlstad.

– Irene sa till mig att nu ska hela Sverige komma till Sunne. Javisst sa jag och så ordnade hon att vi kunde komma till det här fantastiska stället. Jag bokade in Mai-Lis Hellenius eftersom hon ingått i vår medicinska expertgrupp och hennes man Tommy som föreläst för oss flera gånger under de här åren vi har funnits, säger Alexandra Charles.

Alexandra Charles ordförande i 1,6 miljonerklubben och Irene Eliasson ambassadör för föreningen i Värmland
Foto: Pia Holmström

De cirka 115 personerna som deltog i konferensen fick handfasta råd om kost och hälsa av professorsparet Mai-Lis Hellenius och Tommy Cederholm.

Mai-Lis Hellenius är läkare, forskare och professor i att förebygga hjärt- kärlsjukdom vid Karolinska institutet och hennes fokus är livsstil och hälsa.

Vad ska man göra för att få ett långt och friskt liv?

– Det är att bryta stillasittandet. Vi har aldrig suttit så mycket som vi gör idag. Det är farligt för oss och kommer öka risken för hjärt- kärlsjukdom, olika cancerformer och diabetes. Men det har kommit så mycket ny forskning som visar att vi underskattat vardagsrörelsen. Vi tror ofta att man måste träna hårt och vara slimmad men det är inte alltid som det där är liktydigt med hälsa.

"Göra en Kiruna"

Hon fortsätter:

– Däremot att inte sitta så länge, att ta en promenad, leka med barnen, gå i en trappa, påta i trädgården, den vardagsrörelsen har visat sig ha större effekt än vi trott. Vilket är ett otroligt positivt budskap. Så lite som att resa sig upp i två minuter gör att blodsockret sjunker med 25-30 procent, det minskar också risken för blodproppar, säger Mai-Lis Hellenius.

När hon var i Kiruna för ett antal år sedan frågade hon en äldre kvinna vad hon gjorde för att hålla sig ungdomlig?

– Varje gång jag sätter mig, så sätter jag mig 10 gånger blev svaret.

Föreläsningen i Sunne avbröts var 20 minut så att alla samtidigt kunde "göra en Kiruna".

– Om man "gör en Kiruna", 10 knäböj börjar musklerna att jobba så att det produceras massvis med små proteiner som far runt i blodet. Några av dem är uppiggande, några är smärtstillande och några är antidepressiva. Proteinerna har en herrans massa effekter som kommer igång så fort vi rör oss, säger Mai-Lis Hellenius

När blir sittandet farligt? Hur ofta behöver man resa på sig?

– Ungefär en gång i halvtimmen. För man vet att det är det långdragna sittandet som inte är bra. Det finns ett 50-tal undersökningar som visar hur farligt det är. Men om vi bryter stillasittandet och kommer upp på fötter, då får vi stora hälsovinster.

Du är också en stark förespråkare av att gå i trappor?

– Trappor finns ju överallt och är ett bra träningsredskap. När det gäller vardagsmotion ska man komma ihåg att varje steg räknas.

Är det någonsin för sent att börja träna?

– Nej, det är aldrig försent. Det finns en undersökning på 90-åringar som visar att det aldrig är försent att bygga muskler och få bättre kondis.

Vad ska man tänka på när det gäller hjärthälsa?

–Göra vardagsrörelser, inte röka och inte stressa som är en stor riskfaktor. I en stor internationell undersökning tittade man på bakomliggande faktorer som ökade risken för hjärtinfarkt. Man jämförde människor som fått hjärtinfarkt med människor som inte fått det. Det visade sig finnas tre riskfaktorer, den starkaste var höga blodfetter, nummer två var rökning och nummer tre var stress. Idag har stress blivit en vanligare riskfaktor.

Vad kan man göra för att minska stress?

– Försöka påverka sin situation på jobbet eller i privatlivet. Sömn vet man har en antistresseffekt. Mn kan försöka se till att det finns tid att sova. Sömn har en läkande effekt. Man kan också träna sig i ett avspänt beteende. Är man stressad går man fortare och pratar fortare. Man kan träna sig i att gå och tala långsammare. Man måste ge sig själv tid för avkoppling. Rörelse har också en avstressande effekt, säger Mai-Lis Hellenius.

Kostens betydelse

Tommy Cederholm är läkare, forskare och geriatriker vid Uppsala Universitet. Han tar upp en stor amerikansk undersökning som visar hur stor betydelse mat har när det gäller att få hjärtinfarkt och diabetes. Salt, processat kött, rött kött och läsk låg högst som riskfaktor.

– Hälften av alla hjärt- och kärlsjukdomar var kopplade till de här faktorerna.Det man åt för lite av var nötter, fet fisk, frukt, grönsaker, fullkorn och fleromättat fett. Den kost man ska äta för att leva ett långt och hälsosamt liv är Medelhavskost säger Tommy Cederholm.

Mat för minnet

Han tillägger:

– Hälsosam mat och att äta fet fisk är betydelsefullt för att behålla sitt minne. Forskning visar också att varje ökning av en fiskmåltid i veckan minskar risken för demens och Alsheimer med 7 procent.

Maj-Lis Hellenius berättar också att det finns en finsk studie som visar att fysisk aktivitet har en skyddande effekt för de som har ärftligt anlag för att få Alzheimer.

Tommy Cederholm tar upp en amerikansk studie som forskat om kost och Alzheimers sjukdom.

– De som inte fick Alzheimer var de som åt nötter, fisk, tomater, kyckling, frukt och grönsaker. De åt bara lite av feta mejeriprodukter, säger han.

Ska man äta annorlunda när man blir äldre?

– Att bibehålla ett bra proteinintag är viktigt från 75-80-årsåldern när man börjar gå ner i vikt och bli muskelsvag. Det är också bra med proteinrika grönsaker som ärtor, bönor och linser. Något vi kan ta till oss är att vi kan tillaga grönsakerna. En del tror att råa grönsaker är nyttigare, vilket de inte är. När de tillagas blir de kulinariska med olja eller kryddor, säger Tommy Cederholm.

– Man bör tänka att grönsakerna är maten och så kan man lägga till en bit kött, lax eller kyckling,säger Mai-Lis Hellenius.

Hur ser ni på dieter?

– Vi är alldeles för fokuserade på att väga för mycket är detsamma som ohälsa. Det är inte sant. Hellre rund och rörlig än smal och stillasittande. Bantningshysterin är inte hälsosam, säger Mai-Lis Hellenius.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.