Hoppa till huvudinnehållet

”Råttor” i Karlstads domkyrka

Publicerad:
Harald Cohén, domprost och Kerstin Almegård, domkyrkokaplan vill göra fler nyfikna på domkyrkan med hjälp av råttor.
Harald Cohén, domprost och Kerstin Almegård, domkyrkokaplan vill göra fler nyfikna på domkyrkan med hjälp av råttor. Foto: Helena Karlsson

På söndag den 2 februari flyttar de in – de virkade kyrkråttorna som ska få fler nyfikna på Karlstads domkyrka.

– Råttor har ju sprungit i kyrkor genom alla tider. Då var det inte så positivt, men vi har tagit tillbaka dem på ett positivt sätt, säger Harald Cohén, domprost.

Råttorna är gjorda av Karlskogas kyrkoherde Pernilla Rosin och har olika teman, till exempel ängel- eller böneråtta. Det var när Karlstads domprost, Harald Cohén, såg en bild av dessa som han blev inspirerad.

– Om man går in i kyrkan, kan vara för att man är tidig till en gudstjänst, så är det oftast väldigt tråkigt för ett barn att gå runt och titta. Men genom råttorna får man titta efter något speciellt, säger Harald Cohén.

De vill även att detta ska ge barn och vuxna en möjlighet att få prata tillsammans och lära sig mer. Även vuxna är välkomna att leta.

– Det kan bli ett skäl att gå runt och titta. Och börjar man tänka kring råttans funktion, kanske man också börjar fundera på vad vi har för olika funktioner i kyrkan, säger Harald Cohén.

Rasmus visar vägen

Vid entrén kommer storråttan Rasmus från Råtterdam stå och där kan du ta ett häfte och påbörja jakten. I häftet finns en karta och information om varje råtta.

– Tanken är att råttorna kommer vara framme för det mesta, men de kan säkert gömma sig någon gång, säger Kerstin Almegård, domkyrkokaplan.

Det är Kyndelsmässodagen när råttorna flyttar in.

– Det kommer vara mässa med barnkör, så då passar vi på att inviga och sedan är det kyrkfika och då kan man ge sig på att leta, säger Kerstin Almegård.

Artikeltaggar

Harald CohénKarlstadKarlstads domkyrkaKerstin AlmegårdNyheterPernilla Rosin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.