"Människor av manligt kön skyddar varandra"

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Marcus Nilsson, FBK, straffades nyligen då han uttalat sig på ett oacceptabelt sätt till en domare. Så gör inte kvinnor, enligt insändarskribenten.
Foto: Helena Karlsson

Återigen ska tyvärr ishockeyspelare av manligt kön lägga ribban på vad som är ok. Det är dessutom beklämmande att sportjournalister av manligt kön (Markus Strömberg i detta fall) ska skydda det maskulina beteendet som inte hör hemma på en idrottsarena.

Att Marcus Nilsson ska straffas är en självklarhet när han uttryckt ”du suger” till en domare. Kan någon räkna upp i vilken annan sport sådant skulle vara acceptabelt? Fotboll? Innebandy? Tennis? Golf? Absolut inte i handboll vill jag påstå. Om en idrottare av kvinnligt kön gjorde detsamma – hade det accepterats? Så, varför ska andra regler gälla för ishockeyspelare av manligt kön?

Om retoriken eskalerar så normaliseras språket till andra sporter med stor sannolikhet. Det kan innebära att domarkåren inte växer, kan jag tro. Redan idag finns det problem att rekrytera domare i många sporter. Jämför gärna med hur Donald Trump´s retorik gett grönt ljus till andra ledare att bete sig… Även i vårt fina svenska samhälle finns en hotfullare retorik från olika grupper, oavsett om man träffar på det i en tätort eller från något politiskt parti.

På tal om handboll, för de som sett det nyss avslutade EM för herrar. Hur kommer det sig att inte handbollsspelare börjar slåss efter de smällar de får, och de har inga skydd (förutom målvaktens suspensoar)?

Har ishockeyspelare mera testosteron? Skulle inte tro det. Inom andrologin (motsvarande gynekologin) är det tydligt att ett äkta testosteron inte är anledning till ett aggressivt beteende. Man kan inte skylla på det utan det handlar givetvis om normer.

Däremot finns en acceptans att de med manligt kön får bete sig på ett visst sätt inom idrotten, speciellt på en ishockeyrink. Det börjar i tidig ålder då många med en axelryckning konstaterar att ”pojkar är pojkar”. Ändå försöker vuxna säga till ishockeypojkar att man inte får slåss. Barn gör som sagt inte som vi säger utan de gör som vi vuxna gör.

Tyvärr anser jag att människor av manligt kön skyddar varandra bakom ryggen trots att det finns regler att följa. För mig får gärna de som slåss i ursinne på en allmän plats (ex ishockeyrink) bli avstängda 10 matcher. Då kanske konsekvenstänket slås på och idrottsutövaren tar sitt ansvar. Då krävs också ytterligare utbildning till ledarna som med tydlighet visar vad som gäller

Vi har mycket att lära av idrottare av kvinnligt kön. De filmar inte lika mycket på en fotbollsplan och de accepterar domsluten bättre.

Man kan undra om hjärnforskningen har rätt gällande hjärnans utveckling/mogenhet när könet jämförs? Det ska vara likvärdigt runt 25 årsålder efter att tjejerna varit mognare fram tills dess. Ändå är konsekvenstänket fortsatt sämre hos de med manligt kön över 25 års ålder, om man ser på samhället i stort, inte bara inom idrotten. ”Där hjärnan tar slut tar knytnävarna vid”. Hur kommer det sig? Kan det även spilla över till parrelationer?

Det må vara hänt att många ser idrottare av manligt kön som föregångare till utveckling gällande teknik, styrka och så vidare. Föregångare för beteende på en idrottsarena bör vara de av kvinnligt kön.

Tomas K Ojala

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.