Hoppa till huvudinnehållet

Avskyvärt prisad

Publicerad:
Vladimir Lenin, diktator och folkmördare. Foto: APN/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Tänk tanken att en ledande svensk journalist och författare i år accepterat att ta emot ett Hitlerpris. Det hade blivit ramaskri och personen hade med all rätt jagats bort ur offentligheten. Men att ta emot ett pris uppkallat efter en annan folkmördare, Lenin, går tydligen hem.

I år har Leninpriset, instiftat av Jan Myrdal-sällskapet och Lasse Diding, tilldelats Kajsa ”Ekis” Ekman. Men Kultursverige i stort verkar mest reagera med en axelryckning. Vilket hån mot alla kommunismens offer!

Ekman lär nog behålla sin plats i offentligheten. Det går ju ingen nöd på tidigare pristagare som Mattias Gardell, Roy Andersson, Maj Wechselmann, Maj Sjöwall, Jan Guillou, Mikael Wiehe och Sven Wollter.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Artikeltaggar

FolkmordJan GuillouKommunismMikael WieheSigneratSven WollterVladimir Lenin