• idag
  26 sep
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  27 sep
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Plastigt poserande

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Blivande soppåse.
Foto: Bertil Ericson / TT
Så klubbade då riksdagen i onsdags det vanvettiga beslutet om att införa en särskild skatt på plastpåsar. Redan från och med den 1 maj i år så kan en bärkasse i plast komma att kosta sju kronor i affären. Beslutet kom trots att det inte alls kommer att gynna miljön. Det handlar om symbolpolitik och att driva in pengar till statskassan.

Redan när förslaget om den särskilda plastpåseskatten kom var kritiken massiv. Det går inte ens med bästa vilja i världen att uppbåda några sakliga argument för denna pålaga. Det förmenta motivet att vi måste minska användningen av plastpåsar då de skadar miljön faller platt när man ser att i Sverige är det ytterst få plastpåsar som hamnar ute i naturen. De brukar användas till förvaring och som soppåsar som sedan förbränns.

Det globala miljöproblemet med påsar i haven beror ju inte av att svensk kommunal sophantering dumpar sitt avfall i havet. Drygt 90 procent av all plast i haven kommer från tio floder i Asien och Afrika. Det beror på att länderna där inte har någon fungerande sophantering.

Den svenska plastpåseskatten har snarare formen av ett avlatsbrev, ett godhetsposerande. Men detta kommer att slå bakut när svenska folket märker hur mycket dyrare det blir att bära hem maten. Det är sådana här nålsticksoperationer mot vanligt folk som göder politikerförakt och populism. Detta samtidigt som man inget gör när det gäller den ökade otryggheten, den växande gängkriminaliteten, den bristande integrationen och krisen i välfärden.

Men det ger ju förstås intäkter till statskassan – 2,9 miljarder kronor årligen enligt vissa beräkningar. Som med så många andra liknande skatter där man säger sig vilja beskatta det man vill att folk konsumerar mindre av (alkohol, tobak, el, bensin), så gör man sig beroende av dessa inkomster. Tänk om folk faktiskt skulle börja konsumera mindre och man går miste om extrapengarna? Det går faktiskt att importera plastpåsar. Ett styckpris på 1,27 kronor blir det om man köper 100 plastpåsar från tyska Amazon. Om nu inte regeringen drar åt tullskruvarna där förstås.

Att gå över till andra alternativ som tygkassar som används flera gånger är dock inte att rekommendera ur ett miljöperspektiv. När den danska motsvarigheten till Naturvårdsverket gjorde en jämförelse så visade det sig att det var den vanliga plastpåsen som hade minst sammanlagd miljöpåverkan, enligt 15 olika kategorier (som giftighet, vattenåtgång, klimat, ozonavtryck, etc). För att motsvara en enda plastpåse behövde en tygkasse i ekologisk bomull användas fem gånger i veckan i 77 år, eller 20 000 gånger. Sett bara till klimatpåverkan så räcker det med 149 gånger.

Inför dessa uppgifter är det märkligt att riksdagen ändå fattade beslutet. Men det följer av politikens logik då det var inskrivet i januariöverenskommelsen mellan regeringen och stödpartierna. Vänstern brukar heller inte säga nej till skattehöjningar. Bara Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade nej. Märkligare då att Kristdemokraterna tryckte på ja-knappen. Att de motiverar det med att de använde en variant på plastpåseskatt i sitt eget numera fällda budgetförslag övertygar föga, snarare tvärtom.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.