Gratis sommarlovsaktiviteter i Munkfors

Publicerad:
Peter Nord,kanslist IFK Munkfors, Nicklas Hartwig (S), ordförande i Serviceutskottet, Malin Lindh, förenings- och folkhälsostrateg,Mathias Lindquist (S) kommunalråd, Åsa Törnkvist, ordförande och IFK Munkfors, Vanja Persson vd, Munkfors förenings- och konferenscenter Foto: Pia Holmström

Tillsammans med föreningslivet kan nu Munkfors kommun erbjuda idrottsskola för barn under sommarlovet. 114 000 kronor är budgeterat för detta.

– Det här är det första vi vill skjuta till pengar eftersom det varit så uppskattat och en så viktig sak. Det är inte alla som annars har möjlighet till ett meningsfullt och bra sommarlov, säger kommunalrådet Mathias Lindquist (S).

Munkfors kommun har tidigare haft gratis fotbollsskola för barn, detta genom att regeringen skjutit till pengar till kommuner för att kunna genomföra gratis sommarlovsaktiviteter. Något som var planerat även i år.

Unik satsning

– Men när den budgeten som moderaterna och KD lagt med stöd av SD gick igenom så försvann fria sommarlovsaktiviteter för 2020, säger Mathias Lindquist.

Men i och med vårändringsbudgeten som innebär mer pengar till kommunerna, så kan Munkfors kommun genomföra detta ändå.

– Det här blir en unik satsning, säger han.

Många idrotter

I år kommer en hel palett av idrotter att erbjudas i samarbete med Munkfors alla föreningar. Det blir bland annat boule, friidrott fotboll och orientering.

Kommunen kommer också att samarbeta med Fritidsbanken i satsningen.

Idrottsskolan kommer att ha sin bas på Munkfors arena, men även vid Munkfors förenings- och konferenscenter kommer idrotter att bedrivas.

Avslutningsdagen kommer att förläggas vid Ransbergs herrgård där barnen får prova på klättring.

Paraidrott

– Barnen kommer också att få prova på paraidrott,som handcykel och blindfotboll. Så att de får en insikt om att oavsett vilka möjligheter man har så finns det något för alla, säger Malin Lindh, förenings- och folkhälsostrateg.

Vecka 25 kommer ungdomar att utbildas som ledare för satsningen. Ungdomarna får på så vis feriearbete.

– I ledarutbildningen kommer de bland annat lära sig hur man leder på barns villkor, hjärt- och lungräddning, hur en förening fungerar och barnkonventionen, säger Malin Lindh.

Viktig utbildning

Ledarutbildningen kommer få stor betydelse för Munkfors föreningar

– Att få unga ledare är något som många föreningar tampas med. Det är ju också viktigt för att föreningslivet ska leva kvar, säger Vanja Persson vd, Munkfors förenings- och konferenscenter.

Vecka 26 är idrottsskolan för barn mellan 6-9 år. Vecka 27 är idrottsskolan för barn mellan 10-13 år.

Simskola

– Vi kommer också att ha simskola. Den kommer att vara för barn upp till 15 år, säger Nicklas Hartwig (S), ordförande i Serviceutskottet.

Barn som vill delta i idrottsskolan får ansöka, så att kommunen vet hur många barn som kommer delta. Mer information om ansökan kommer att finnas på kommunens hemsida.

Artikeltaggar

FritidsbankenMalin LindhMathias LindquistMunkfors arenaMunkfors förenings- och konferenscenterMunkfors kommunNicklas HartwigNyheterVanja Persson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare