Spelrecension: Stories Untold

Spel
PUBLICERAD:

Textäventyret var en relativt populär genre under några år på 80-talet. I takt med allt mer grafiskt avancerade möjligheter dog de ut, logiskt nog. Spel är en audiovisuell upplevelse, trots allt. Stories Untold lånar dock element från den gamla insomnade genren, och skapar något väldigt eget.

Nu har spelet även släppts till Nintendos bärbara Switch-konsol, och det gör sig oerhört bra i det här formatet. Istället för att skriva får du nu välja mellan förvalda ord och fraser, vilket funkar fint. Poängen är ändå inte skrivandet i sig, utan att du deltar aktivt i berättandet.

Stories Untold tar något gammalt och gör en modern, atmosfärisk spelupplevelse som sakta men säkert kryper under huden. Det hela är strukturerat som en skräckantologi, med en retro-estetik som påminner inte så lite om Stranger Things, fast med en betydligt mörkare och skarpare ton.

De enskilda berättelserna ackompanjeras alla med sin egen mekanik, och de är alla suggestiva och intressanta. Vad som först kan tyckas diffust och otydligt växer dessutom med tiden ut till en väldigt organisk, gripande och smart helhet. Första kapitlet är det svagaste, men det är nödvändigt för att både sätta tonen, och för att knyta ihop säcken igen mot slutet. Om du inte spelat Stories Untold än, så är det på tiden nu.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.