Misstänkt miljöbrott – ett 70-tal skrotbilar på fastigheten

Publicerad:
Enligt Eda kommuns föreläggande ska fastighetsägaren se till att de fordon som inte är i körbart skick transporteras till behörig bilskrotare eller förvaras på ett ur miljösynpunkt lämpligt sätt. Foto: Roland Svensson

Miljökontoret i Eda kommun har polisanmält nedskräpning och misstänkt miljöbrott på en fastighet i kommunen. Enligt anmälan ska där bland annat finnas ett 70-tal skrotbilar.

– Vi är skyldiga att anmäla om vi befarar att det begåtts någon form av brott och här kan man anta att det rör sig om både nedskräpning och miljöbrott, säger kommunens miljö- och byggchef Mats Rydström.

Den aktuella fastigheten ligger ute på landsbygden, men intill en väg och med full insyn för allmänheten. Utspritt på tomten ligger material och föremål som anses vara avfall.

Skrotbilarna har sällskap av bildäck, bilmotorer och andra bildelar. Dunkar och fat med okänt innehåll. Enligt polisanmälan förvaras fordonen och andra föremål på ett sätt så det finns stor risk för läckage av motorolja, glykol och andra miljöfarliga vätskor, vilket innebär en risk för förorening av mark och grundvatten.

Hur länge har det sett ut så här på fastigheten?

– Förmodligen några år. Det här är inget som blir på ett år, det är flera års lagring.

Enligt Mats Rydström var det polisen, som varit där i ett annat ärende, som uppmärksammade kommunen på situationen. Miljösektionen gjorde sedan ett besök på platsen.

Kommunens myndighetsnämnd har även utfärdat ett föreläggande till fastighetsägaren, där man kräver att denne vidtar ett antal åtgärder för att förbättra situationen.

– Han har fått tid på sig fram till 1 april att åtgärda det.

Enligt föreläggandet ska fastighetsägaren se till att de fordon som inte är i körbart skick transporteras till behörig bilskrotare eller förvaras på ett ur miljösynpunkt lämpligt sätt.

Denne ska också vidta åtgärder för att demonterade reservdelar, och delar som betraktas som avfall och som kan läcka olja, drivmedel och andra miljöfarliga ämnen, förvaras på ett säkert sätt.

Artikeltaggar

Eda kommunMiljöbrottNyheterPolisanmälan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare