VM i Kina skjuts upp – Larsson: "Synd"

Publicerad:
Friidrotts-VM i Kina skjuts upp på grund av coronaviruset. Foto: Erik Simander/TT

Inne-VM i friidrott i Kina skjuts upp i ett år på grund av coronaviruset, meddelar det internationella friidrottsförbundet World Athletics i ett pressmeddelande.

– Det är synd så klart, säger Götas sprintstjärna Henrik Larsson.

Mästerskapet skulle ha hållits i Nanjing den 13-15 mars, men kommer nu att hållas i mars 2021. Henrik Larsson hade behövt ta sig under 6.63 på 60 meter för att kvala in. Personbästat på distansen är 6.60. Men nu får alltså mästerskapet vänta ett år.

"Rådet från vår medicinska avdelning, som står i kontakt med WHO (världshälsorganisationen), är att spridningen av coronaviruset både i Kina och utanför landet fortfarande ligger på en så bekymmersam nivå och att ingen ska gå vidare med en så stor sammankomst som kan tvingas ställas in", skriver World Athletics i pressmeddelandet.

Nanjing ligger 60 mil från den hårdast drabbade staden Wuhan.

– Om de bedömer att det är bäst att skjuta upp VM så är det inga konstigheter, säger Larsson.

VM var det stora målet med inomhussäsongen för 20-åringen, men nu får han ställa om siktet en aning.

– Sett över hela året så är inte inomhus-VM det viktigaste, men det hade så klart vart roligt att få åka på ett mästerskap. VM hade varit den sista tävlingen på inomhussäsongen, men nu kanske jag kör junior-SM istället. Vi får se.

Förbundskapten Karin Torneklint kommenterade beskedet för TT:

– Trots allt måste man tänka att det är värst för dem som drabbas. De som bor i Kina har en tuff situation. Sedan är det väldigt tråkigt för våra aktiva som missar ett mästerskap, säger hon.

Torneklint påpekar för tidningen att OS-säsongen inte påverkas särskilt, med undantag möjligen för de aktiva som tänkt jaga ett kvalresultat på mästerskapet.

– Nu kan de aktiva välja att försöka toppa sig till tävlingar som ligger tidigare i planeringen, säger förbundskaptenen till Aftonbladet.

Wolrd Atheltics har också tittat på möjligheten att flytta tävlingarna till ett annat land, men valt att inte göra det på grund av risken att coronaviruset kan spridas också till andra länder.

Artikeltaggar

FriidrottHenrik LarssonKarin Tornelint

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare