Medför dagens välstånd att hot och skrämsel gör oss mer rädda än vad vi borde?
Flera studier antyder att det viktigaste motivet för de som röstade på Trump var rädslan att förlora den status och det välstånd de upplevde sig ha. Trump utnyttjade detta blixtsnabbt och utmålade i sin kampanj mexikansk invandring som hotet mot medelamerikanens välstånd.
På liknande sätt har Sverigedemokraterna använt skrämselpropaganda för att göra människor mer osäkra på sin framtid. Skrämseln har gått ut på att invandrare kommer hit och stjäl och bidrar till att förstöra det genuint svenska. Välfärden som du betalat skatt för går till flyktingar. Skrämsel kan göra Åkessons parti till Sveriges största.
I Värmland utnyttjar Karlstadpartiet en liknande logik. Med hotfull symbolik förmedlas att Mumin kommer förstöra det genuint värmländska.
Men det är inte bara extrempolitiker som använder skrämselkampanjer framgångsrikt. Även världens just nu mest kända svensk, Greta Thunberg, använder skrämsel för att få folk att värna vår miljö. I sitt berömda FN-tal i höstas skällde hon ut världens ledande politiker när hon påpekade att de inte efterlämnar samma jordklot som det de en gång själva fick.
Redan Machiavelli insåg möjligheten med att skrämma folk. Rädsla biter, speciellt på de som har något att förlora.
Att skrämma folk är särskilt effektivt om det paras med en utpekad åtgärd för att undvika faran (typ: bygg en mur mot Mexiko).
Även i våra organisationer används skrämsel. Kanske har du mötts av någon ihärdig person som förklarat ”så får man inte göra för vi har en policy mot det”.
Att göra fel är en stor organisatorisk rädsla.
Larmförsäljare som sent en kväll knackar på och meddelar att det nyligen varit inbrott i ditt område utnyttjar också detta. Kanske minns du även kampanjen: "EU, inte utan mitt snus". Att skrämma folk är en vanlig metod som fungerar, på gott och ont.
Enda sättet att undkomma rädslor är via kunskap. Den har du fått med denna krönika.
Kunskap minskar risken att falla för irrelevanta hot. Har du läst ända hit ökar därför chansen att framtida skrämsel inte biter.
Per Kristensson är professor och föreståndare vid Centrum för tjänsteforskning, Karlstads universitet.