Hoppa till huvudinnehållet

De ska göra Arvika till ett IT-centrum

Publicerad:
Stefan Petersson och Robert Rhönnstad startar en innovationshub, ett kompetenscenter, inom IT i Arvika.
Stefan Petersson och Robert Rhönnstad startar en innovationshub, ett kompetenscenter, inom IT i Arvika. Foto: Jonas Klint

En grupp erfarna IT-konsulter i Arvika har gått ihop och startat ett nytt innovationscenter i Arvika. De riktar sig mot IT-företag som behöver hjälp att växa och blivande entreprenörer som inte kommit ur startblocken än. Förutom affärs- och teknikkunnande erbjuder gruppen ett starkt internationellt kontaktnät.

– Vi vill att det ska "bubbla" och hända saker i Arvika.

Det säger Robert Rhönnstad, en av grundarna av Scaaler IOT Labs. Så heter företaget som bildats för att bygga upp det nya kompetenscentret inom IT i Arvika. Förutom Rhönnstad ägs företaget av Stefan Peterssons företag Xplorico, Stephen Clarke och Kenneth Arnesen.

Företaget ska fungera som en möjliggörare för andra företag att växa. Eventuella vinster i företaget ska återinvesteras så att det gynnar företagen som ska växa där.

– Det är ett så kallat Not for profit-bolag. Det får göra vinst, men eventuell vinst ska fonderas och gå tillbaka till verksamheten för att gynna företagen som ska växa här.

De som äger bolaget bakom det nya "växthuset" har alla stor erfarenhet av IT och företagande.

Hög kompetens

Kenneth Arnesen bor i Arvika men jobbar i Oslo som senior advisor i datahanteringsfrågor på NAV, Norges gemensamma myndighet för försäkringskassa, arbetsförmedling och kommunernas socialtjänst.

Stephen Clarke bor i Arvika men jobbar i London som managementkonsult inom IT-sektorn.

Robert Rhönnstad bor i Arvika men jobbar i Oslo där han är anställd på CGI, global leverantör av IT- och affärsprocesser. Robert Rhönnstad har jobbat med IT i hela sitt liv, på senare år mest med mjukvaru- och affärsutveckling och IoT, det som kallas "Internet of things".

Stefan Petersson är erfaren entreprenör och affärsutvecklare.

– Jag startade mitt första IT-bolag 1995, och var med när IT-branschen kraschade runt millennieskiftet. Jag förlorade ett antal miljoner, men lärde mig mycket.

Bygger företag

Han bor sedan länge i Oslo, där hans huvudprojekt i dag heter Xplorico. Det har växt fram som en allt mer omtalad aktör inom Oslos tech-värld, där hans företag fungerar som en "company builder".

– Nio av tio startups dör i fasen när de behöver mer kapital för att komma vidare. Vi går in där och hjälper dem sätta ett team, hitta investerare, lån och komma ut på marknaden. Vad många behöver är egentligen inte kapital, utan en första kund som driver dem framåt.

Xplorico är en stor arrangör av mötesplatser och konferenser inom big data och artificiell intelligens. Oslo Big Data Day är en av Europas största konferenser i sin kategori, och arrangeras av Stefan Peterssons bolag ihop med Handelshögskolan i Oslo.

Gemensam kontakt

Stefan Petersson saknade personlig Arvikakoppling men fick det genom en affärskollega, en Arvikabo som hade yrkesmässig kontakt med Robert Rhönnstad i Oslo. När företagsbyggaren Petersson i Oslo på så sätt fick kontakt med Rhönnstad föll en av bitarna på plats i det som skulle bli det nya kompetenscentret i Arvika.

Det var på ANC gruppen hade sitt första möte, och det är här de har sin första fasta lokal.
Det var på ANC gruppen hade sitt första möte, och det är här de har sin första fasta lokal. Foto: Jonas Klint

Men det som framför allt satte snurr på hjulen var en träff som ett gäng IT-konsulter hade på ANC i Arvika i oktober.

– Det är ett antal personer här i Arvika som jobbar på ungefär samma sätt, IT-konsulter som pendlar till Oslo, Göteborg, Stockholm eller Karlstad och som jobbar hemma vid köksbordet någon dag i veckan. Vi tänkte att det skulle bli mycket trevligare om vi samlade ihop oss och gjorde något tillsammans, säger Robert Rhönnstad.

Och så blev det. Träffen, eller workshopen, blev så lyckad att det stod klart direkt att de bara måste bygga vidare på det de startat. En hjälpande hand fick de av Arvika Innovation Park och projektledaren Elin Tienvieri, som bidrog till en bra start på gruppens arbete.

– Det mest utmärkande för oss är att det är sån energi när vi möts, säger Robert Rhönnstad.

Stort kontaktnät

Det är alltså något av ett IT-kluster i miniformat redan från början, genom alla de företag och kontaktnät som finns representerade i personerna som ingår.

Kommande vecka flyttar man in i en lokal på ANC i Arvika, och verksamheten börjar ta en fast fysisk form. Det blir ett så kallat coworking space, men också något mycket mer än så. Ambitionen är att göra Arvika till ett kompetenscentrum för IT.

– Arvika är en del av Stor-Oslo. Med de kontakter och nätverk vi har i Oslo kommer vi att satsa hårt på att få fler att investera i företag på andra sidan gränsen, säger Stefan Petersson.

Bristen på erfarna IT-konsulter är stor i Osloregionen och i Sverige får företag och investerare IT-kompetens till lägre kostnad, och dessutom tillgång till EU:s inre marknad.

Robert Rhönnstad och Stefan Petersson har en lång erfarenhet av både mjukvaru- och affärsutveckling. Det ska de använda för att skapa en innovationsmiljö för IT-företag i Arvika.
Robert Rhönnstad och Stefan Petersson har en lång erfarenhet av både mjukvaru- och affärsutveckling. Det ska de använda för att skapa en innovationsmiljö för IT-företag i Arvika. Foto: Jonas Klint

Snäv inriktning

Innovationscentret som snart flyttar in på ANC kommer att ha ett snävt fokus.

– Vi ska nischa oss stenhårt, det måste man om man ska bli bäst på någonting, säger Stefan Petersson.

Utifrån den kompetens som finns i gruppen har man IoT, Internet of things, som en självklar inriktning i verksamheten.

– Allt digitaliseras och kopplas upp i dag, och det går fort, säger Robert Rhönnstad.

– Det kan handla om allt från att få en effektivare hemsjukvård till bättre hjullastare eller värmepumpar, säger Stefan Petersson. Man kan till exempel ha sensorer i en vårdtagares säng som övervakar hur han eller hon mår, eller i industriproduktion. Datan skickas till ett mellansteg där den analyseras och sedan agerar man på resultatet så att produktens eller tjänstens kvalitet blir högre i slutänden.

I Arvikas nya IT-hub kommer arbetet med IoT att ha två fokusområden: hälsa- sjukvård och förnybar energi. Man kommer även att ha en del projekt som har med IT-säkerhet och smart building/smart cities att göra. Det vet man på grund av att det redan kommit in sådana projekt via Robert Rhönnstads ordinarie jobb.

– Jag är CGI-anställd och driver Scaaler samtidigt. Det krockar inte, tvärtom - det kommer att ge fördelar åt båda håll.

Man har även flera andra projekt på väg in där Compare, Glava Energy Center och Arvika Teknik är delaktiga på olika sätt.

Höga mål

Personerna bakom det nya IT-centret ser framför sig en bubblande innovationsmiljö i Arvika. Man har också en vision som är lite längre bort: hubben i Arvika ska vara med och ta fram en gemensam internationell standard för IoT.

– När du installerar ett uppkopplat kylskåp talar du med Electrolux. Inom processindustrin talar man med någon helt annan och det finns ingen gemensam standard. Vårt mål är att ta fram en ny global standard inom IoT, säger Stefan Petersson.

Artikeltaggar

ArvikaCompareInnovationITNäringslivOslo

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.