I höst fyller Nordmarkens nybyggda högstadiedel fem år.
Luftproblemen är så gott som jämngamla.
– Man har tagit de enklaste, eller billigaste, lösningarna hela tiden, säger huvudskyddsombudet.
I utkanten av centrum ligger skolan som har en känd historik och problematik med luften. I nästan 3,5 år har luften på skolan varit ett stående ämne på olika möten.
– Vi har haft möten och det har åtgärdats, sen nya möten och nya åtgärder. Men det har inte varit tillräckligt och hjälper inte de som har problem, säger Lilian Nilsson, huvudskyddsombud för kommunens förskolor och skolor.
Luften växlar bland annat mellan att vara för varm, för torr, för kall.
Det har skruvats på in- och utluften. Ventilationen startar tidigare på morgonen. Luckor i taken har justerats. Mätningar och undersökningar har gjorts, men:
– De har inte gått över de värden som man mäter utifrån.
För personalens del har det inneburit problem med luftrören. Extra jobbigt har det varit för astmatiker. I början upplevde personal och elever även trötthet och huvudvärk.
– Företagshälsovården har varit inne, men man har tagit de enklaste, eller billigaste, lösningarna hela tiden.
Problem har dock inte lett till att någon personal har slutat, vad Lilian Nilsson vet om.
"En allvarlig fråga"
Hennes roll är att följa upp åtgärderna och kalla till nya möten om så krävs. Vilket det har gjort så här långt. Nu ligger frågan snart hos politiken.
Kommunchefen Birgitta Evensson tycker att det här är en allvarlig fråga.
– De som verkar där ska uppleva en bra luftkvalité.
Hon har därför terminsvis deltagit i träffar med olika aktörer som fackliga organisationer och olika chefer, men trots alla möten instämmer hon i det Lilian Nilsson säger.
– Det finns fortfarande delar av personalen som upplever problem och mätningar visar att alla värden är inom ramen för arbetsmiljöverkets regelverk för det tillåtna.
Inköp på gång
Men i höstas hade man en träff där man bestämde att man ska titta på att installera mer ventilationsapparatur.
– Det är ett inköp som kommer att kosta betydande summor. Nu har man haft möten med byggherren för att titta på var det kan placeras så vi väntar nu på svar på vad det kan kosta, säger Birgitta Evensson.
Om det blir besparingar eller om det äskas om mer pengar är inte klart i dagsläget.
Får det kosta vad det kosta vill för att det ska bli bra?
– Det är en svår fråga. För även om man gör åtgärder så kanske inte upplevelsen på kvalitén ändras hos en del. Det är politiken som får vägleda oss, men de har inte fått det i handen än. Men jag hoppas på en lösning under 2020.
Kommer ni kunna släppa frågan efter att luften justeras?
– Det utgår från vad man väljer att göra. Om man bygger om ja, men väljer man en annan väg så vet jag inte om vi kan släppa den, säger Lilian Nilsson.