Hoppa till huvudinnehållet

Lokalproducerade råvaror i norra Värmland

Publicerad:
Reporter Morgan Bäckvall
Morgan Bäckvall
morgan.backvall@nwt.se
Närproducerade råvaror kommer att levereras till de fyra nordligaste kommunerna i Värmland.
Närproducerade råvaror kommer att levereras till de fyra nordligaste kommunerna i Värmland. Foto: Janerik Henriksson/TT

Färskt kött från värmländska gårdar, färska grönsaker och potatis, det blir nu verklighet när Värmlands fyra nordligaste kommuner tecknat avtal med företaget Skafferi Värmland AB.

Det är norra kommunerna i Värmland, Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors som har tecknat avtal om att få lokalproducerade råvaror till sina offentliga kök. Avtalet gäller i två år med start i höst, med möjlighet att förlänga ytterligare två år.

Det finns ett antal lokala producenter av livsmedel i Värmland. Skafferi Värmland AB levererar grönsaker från bland annat Torfolk gård AB, potatis från Värmlandspotatis AB och färskt kött från värmländska gårdar.

Kommuner kan inte ställa krav på att varor ska vara lokalproducerade, eftersom det inte är förenligt med principer inom Lagen om offentlig upphandling. I diskussionerna har framkommit om de lokala producenterna bedöms kunna producera de volymer som behövs till offentliga kök.

Via det nya avtalet får skolbarn och kostpersonal möjlighet att göra studiebesök hos lokalproducenterna,

Artikeltaggar

HagforsMat och dryckMunkforsNyheterSunneTorfolk gårdTorsbyVärmlandspotatis AB

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.