Ledningen till svars för Postnords krisläge

Publicerad:
Postnords framtid tas upp i riksdagen. Arkivbild. Foto: Helena Landstedt/TT

Krisen för Postnord är ämnet för dagen när riksdagens näringsutskott och trafikutskott möter bolagets ledning och ansvariga ministrar.

Måste skattebetalarna skjuta till mer pengar eller ska Danmark och Sverige dela upp bolaget igen? Ska breven delas ut mer sällan?

Det är några av de frågor som ledamöterna i de båda utskotten kan tänkas ta upp när ledningen för Postnord, bolaget som bildades genom en sammanslagning av den danska och svenska posten 2009, kommer till riksdagen. Enligt uppgift till TT kommer vd, finanschefen och styrelseordförande i Postnord, förutom näringsminister Ibrahim Baylan (S) och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Baylan har ansvar för statens ägande i Postnord medan Ygeman har ansvar för de regler som styr brevutdelning och annan verksamhet.

Sagt nej

Postnords vd Annemarie Gardshol har bett om regeringens godkännande för att redan i sommaren kunna gå över till att ha tre dagar på sig att dela ut brev. Det har Anders Ygeman sagt nej till redan. Enligt Postnord skulle det vara ett sätt att minska kostnaderna för den kostsamma utdelningen när antalet brev som skickas minskar stadigt år efter år.

Ygeman har flaggat för att regeringen planerar en utredning om postutdelningens framtid.

Politisk strid

Också i Danmark pågår en politisk strid om postverksamhetens framtid. Transportutskottet i danska Folketinget utreder för närvarande olika handlingsalternativ, enligt Dagens Nyheter. Enligt tidningen är den politiska viljan att skjuta till mer pengar – utöver vad som redan skett – inte så stor. I Danmark har brevvolymerna sedan länge minskat, mycket snabbare än vad de hittills har gjort i Sverige.

Så sent som 2017 fick Postnord tillskott från både den svenska och den danska staten, efter en strid som skapade dålig stämning på båda sidor om Öresund.

Lars Larsson / TT

Postnord: Vill få tre dagar att dela ut brevRapport: Postnord hårt ekonomiskt pressat

Artikeltaggar

Anders YgemanEkonomiIbrahim BaylanPostnordSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare