Hoppa till huvudinnehållet

Vi får aldrig glömma Förintelsen

Publicerad:
Det är fruktansvärt och ytterst allvarligt att nazister, fascister och folkmordsförnekare ökar i antal, har de glömt sin historia? Jag ser med stor oro på utvecklingen i delar av Sverige, skriver Niklas Wikström. Foto: Liberalerna i Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Under slutet av andra världskrigets kom människor som hade drabbats av krigets förödelse till Sverige. De bar med sig minnen av familjemedlemmar som mördats, försvunna gemenskaper och en förlorad värld, skriver Niklas Wikström.

Den 27 januari 1945 nådde allierade styrkor fram till förintelselägret Auschwitz-Birkenau och fick med egna ögon bevittna nazisternas fasansfulla grymhet. SS (Schutzstaffel) hade redan evakuerat koncentrationslägret och tvingat med sig tiotusentals fångar på det som vi i dag kallar för en dödsmarsch. De som var för sjuka och svaga för att lämna lägret till fots hade lämnats kvar.

De allierade styrkornas ankomst satte stopp för den fruktansvärda massutrotning som nazisterna bedrivit i koncentrationslägret, men då hade redan över 1 miljon judar, homosexuella, romer, funktionsnedsatta, sovjetiska krigsfångar, polacker och andra nationaliteter mött döden genom svält, sjukdomar, avrättningar och gaskamrar i Auschwitz-Birkenau. Det är i dag 75 år sedan. Den 27 januari är sedan 1999 nationell minnesdag i Sverige och sedan 2005 internationell minnesdag över Förintelsens offer. Mänskligheten får aldrig glömma.

Så skriver du en debattartikel

I skuggan av andra världskriget pågick det som vi i dag kallar för Förintelsen. Nazisterna mördade systematiskt över 6 miljoner judar. Nazisternas fruktansvärda handlingar är svåra att ta till sig. Det får aldrig hända igen.

Under slutet av andra världskrigets kom människor som hade drabbats av krigets förödelse till Sverige. De bar med sig minnen av familjemedlemmar som mördats, försvunna gemenskaper och en förlorad värld. Karlstad tog under sommaren 1945 emot cirka 300 kvinnor som suttit i koncentrationslägret Bergen-Belsen utanför Hannover i Tyskland. Ungefär hälften var polska judinnor, från barn till äldre kvinnor och många var svårt sjuka i bland annat tuberkulos och tyfus. Karlstadsborna visade dem medmänsklighet genom insamlingar, gåvor och sjukvård.

I dag ser vi istället hur antalet attacker mot judiska institutioner och arrangemang ökar. En synagoga i Göteborg blev utsatt för brandbomber, demonstranter i Malmö skanderade hot mot judar och Judiska föreningen i Umeå tvingades lägga ner sin verksamhet efter hot från nazister. Antisemitismen är idag ett allvarligt problem, inte bara i Sverige utan även i till exempel Europa, USA, Mellanöstern och Nordafrika. Den leder till hatbrott, våld och terrorbrott mot judiska mål samtidigt som den bidrar till en ökad rädsla och otrygghet för den judiska befolkningen.

Det är fruktansvärt och ytterst allvarligt att nazister, fascister och folkmordsförnekare ökar i antal, har de glömt sin historia? Jag ser med stor oro på utvecklingen i delar av Sverige. Den måste bemötas med stor kraft och enighet. Det handlar om samhällsfrågor som ständigt måste belysas, framförallt i tider när antisemitismen ökar och frågan om medmänsklighet är aktuellare än någonsin. Vi har också ett stort ansvar att Karlstads kommun går före och motarbetar dessa destruktiva mörka krafter och att vi tillsammans kan visa samma medmänsklighet som Karlstadsborna gjorde under 1945.

Niklas Wikström

Ordförande/gruppledare, Liberalerna i Karlstad

Artikeltaggar

Andra världskrigetAntisemitismAuschwitzBergen-BelsenDebattFolkmordFörintelsenKarlstadNiklas Wikström