Ta avstånd – vi får aldrig glömma

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten skriver med anledning av Förintelsens minnesdag att hon inte förstår hur någon i Sverige kan rösta på Jimmy Åkessson och hans Sverigedemokraterna.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Med anledning av Förintelsens Minnesdag.

I år är det 75 år sedan Auschwitz befriades den 27 januari 1945

”Vi får aldrig glömma” De orden är vida kända och har förmodligen sagts av de flesta vuxna svenskar. Vad menar vi med det egentligen? Jag vet vad jag menar med det, att vi ska lära av historien.

Att vi ska lära oss att känna igen signalerna när demokratin börjar glida oss ur händerna. Att vi ska märka när hatet mot ”de andra” tar över. Om min teori stämmer, att de flesta vuxna svenskar yttrat dessa ord någon gång så kan jag inte dra en annan slutsats än att dessa ord inte betyder samma sak för alla.

För om innebörden av dessa ord vore gemensamma för oss borde ingen rösta på SD.

Märk väl att jag inte säger att en inte ”får” tycka lika som SD i enskilda frågor. Det är en helt annan sak, men att med berått mod gå till valurnan och rösta för ett parti som ständigt delar in människor i vi och dem, går tvärs emot vad jag menar att dessa ord står för.

SD´s partiledare säger följande: ”Jag tror att också många svenskar skulle behöva utsättas för assimileringspolitik. Svenskarna måste återvinna sin egen identitet och stolthet över att vara svensk.” Jimmie Åkesson i Dagens Samhälle ‪20/2 2013 ‬.

För mig, med en pappa som suttit bland annat i Auschwitz och som mötte denna retorik runt om i Tyskland och Polen innan och under kriget, är SD´s retorik oerhört skrämmande.

Pappa berättade bland annat om ett tillfälle då han och många andra fångar transporterades till fots inne i ett samhälle. Vanliga medborgare, barn och vuxna, skrek och spottade efter pappa och de andra fångarna.

En kvinna, fick nazisterna att skjuta en ung pojke som gick framför pappa då hon anklagat honom för att titta på henne. Efter att han skjutits kastades han ner i vattnet innan fångtåget fortsatte över bron som om inget hade hänt. Det var ju inte så att människor började spotta på varandra över en natt, nej det skedde små små steg med bland annat att peka ut en del människor som skuld till att andra människor hade det dåligt. Varför skriver jag om detta i samma text som jag skriver om SD? Därför att det är vad assimileringspolitik leder till.

För mig, är det horribelt att en tredjedel av svenska folket röstar på ett parti med en partiledare som uttrycker sig enligt ovan. Tyvärr har vi i de andra partierna, enligt många väljare, inte lyckats visa att vi är ett tillräckligt bra alternativ till SD. Som väljare har en dock också ett ansvar att dels, grundligt sätta sig in i partiernas viktiga frågor och dels att lyfta blicken och se helheten. Om fler gjorde det skulle troligtvis färre väljare tro att SD är lösningen, SD vars ledare pratar assimilering!

Med detta inlägg vill jag uppmana er som fortfarande tror på demokratiska grundvärderingar och som delar min syn på ”vi får aldrig glömma” att engagera er i eller åtminstone rösta på något av alla de andra demokratiska partier som står till buds och kräv att de frågor som är viktiga för er adresseras! Själv har jag valt Socialdemokraterna. Gör detta för att hedra alla som föll offer för den assimileringspolitik som sedan slutade med Förintelsen.

Susanne Kielba

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.