Hoppa till huvudinnehållet

FBK-teamet som gav kritikerna svar på tal

Publicerad:
Färjestads målvaktstränare Maciej "Masken" Szwoch med adepterna Markus Svensson och Arvid Holm, Teamet som gett kritikerna från försäsongen ett rungande svar på tal.
Färjestads målvaktstränare Maciej "Masken" Szwoch med adepterna Markus Svensson och Arvid Holm, Teamet som gett kritikerna från försäsongen ett rungande svar på tal. Foto: Per Mårtensson

Markus Svensson,35, har två SM-guld, två silver och blev årets målvakt 2016. Men senaste tiden har han förpassats till bänken av 21-årige rookien Arvid Holm, som lirade i Karlskronas J20-lag vid den här tiden för två år sedan.

– I min värld finns ingen förstemålvakt, säger FBK.s målvaktstränare Maciej "Masken" Szwoch och hänvisar till en intressant studie han gjorde i somras.

Och hans starka lilla team har gett kritikerna svar på tal!

I somras gick "Masken" igenom alla lag som nått minst semifinal sex säsonger bakåt i tiden.

– De som hade framgång sedan visade upp en sak gemensamt. Deras målvakter hade spelat bara lite drygt 30 matcher i grundserien. I NHL är en startmålvakts "sweet spot" just nu 56 matcher.

Före säsongsstarten kunde man läsa lite här och var att målvaktssidan var FBK:s akilleshäl. En rookie och en snart 36-åring...

Kritikerna har fått ett rungande svar på tal!

– Jodå, det där påtalades noga för mig också men jag har lärt mig att inte lyssna på sånt. Jag kan inte påverka vad andra tycker. Det jag kan göra är att hjälpa de här två så mycket som jag kan, säger "Masken".

Han betonar vikten av teamarbete på målvaktssidan och en bra jobbfördelning.

Rena drömmer

– Arvid och Marcus är rena drömmen att arbeta med. Vi är ett väldigt starkt team. Att Arvid spelat lite mer på sistone innebär absolut inte att han vunnit någon kamp om en plats som förstemålvakt.

Vad avgör när du väljer startmålvakt?

– Oj, massor av parametrar! Kroppsspråk, är någon lite sliten, senaste matchen, vad händer på träningen och mycket mer.

Rookien Arvid Holm har startat 19 matcher i grundserien och två i Champions Hockey League.
Rookien Arvid Holm har startat 19 matcher i grundserien och två i Champions Hockey League. Foto: Tommy Pedersen/TT

Holms utveckling påminner om när en annan rookie med stort A klev in i FBK:s mål ifjol och gjorde succé. Med Markus Svensson och "Masken" jobbarkompisar. Då vaktade Svensson målet i 31 grundseriematcher och Adam Werner i 26.

Nu har Holm passerat Svensson, 19 respektive 16 SHL-matcher när 22 omgångar återstår.

– Markus är en fantastisk kille. Otroligt öppen, han mörkar aldrig. Frågar jag får jag alltid ett klokt svar. Han har också betytt enormt mycket för min utveckling, tackar Arvid.

"Masken" är inte överraskad av Holms lyft.

– När vi rekryterar någon har vi alltid en stark tro på honom. Precis som Adam Werner har Arvid stort tålamod, otroligt stark vilja och nyfikenhet. Han har tränat fruktansvärt hårt, inte minst under de perioder när han inte fick spela så mycket.

"Masken" ser resultatet nu.

– Det syns i hans spel att han klarar att göra saker nu som han inte klarade i augusti på grund av att det då saknades vissa komponenter fysiskt. Jag måste även hylla vårt fysteam för detta. Båda är storväxta men spelmässigt är Arvid och Adam olika. Adam är väldigt strukturerad i sitt spel och bygger mycket på positionsspelet. Arvid är rörlig och atletisk.

– Och rolig att titta på, skjuter en imponerad nestor Svensson in!

Svensson till 40?

20 januari förlängde Holm FBK-kontraktet med ett år.

– En fantastisk form av uppskattning och väldigt skönt att få det klart så tidigt, tycker han.

Nestorn Markus Svensson har startat 16 matcher i grundserien och sju i CHL..
Nestorn Markus Svensson har startat 16 matcher i grundserien och sju i CHL.. Foto: Andreas Hillergren/TT

Markus Svenssons FBK-framtid är mer osäker. Han fyller 36 i sommar och kontraktet går ut.

– Jag har inte börjat fundera i banorna att sluta. Håller kroppen så varför inte fortsätta till 40, haha. Jag har inte pratat framtid med FBK men kan mycket väl tänka mig att stanna, Jag och familjen trivs här.

I mars fyller lilla dottern ett år.

Nu har Svensson fått sitta på bänken tre matcher i rad.

– I gengäld har jag kunnat köra hårdare off ice och det är viktigt. Mitt fokus är hela tiden att visa upp den bästa versionen av mig själv men också att vara en bra lagkamrat. Att inte få spela ingår också i jobbet.

Båda behövs

På isen går den hårda målvaktskampen vidare.

– Utanför isen är vi ett väldigt starkt team tillsammans där varje individ bidrar på sitt sätt med olika egenskaper. När vi går in i slutspelet får en av dem lite mer ansvar men båda behövs för att vi ska kunna gå hela vägen säger "Masken".

– Och så har vi fantastiskt kul tillsammans, intygar båda målvakterna.

Artikeltaggar

Arvid HolmFärjestad BK HerrIshockeyMaciej SzwochMarkus Svensson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.