Örnar över Auschwitz

Signerat
PUBLICERAD:
Israeliska F-15 över Auschwitz.
Foto: IAF via Wikimedia Commons

På måndag är det Förintelsens minnesdag, tillika 75 år efter att det nazistiska dödslägret Auschwitz befriades. Sannerligen något som förtjänar att ihågkommas.

En sak som berört mig är ett klipp jag hittade på Youtube om en händelse som ägde rum i september 2003. Då flög tre stycken F-15 Eagle från det israeliska flygvapnet över Auschwitz, och gjorde bland annat ”missing man formation” medan israeliska soldater och officerare höll en ceremoni på marken.

Tydligare kan segern över ondskan knappast illustreras. I dag står den demokratiska staten Israel som det judiska folkets värn. Judarna är inte längre utlämnade åt andras välvilja utan har i Israel ett yttersta skydd och en fristat.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.