Högtryck hos Brå

Ledare
PUBLICERAD:
Sprängning på Gyllenstiernsgatan på Östermalm i Stockholm natten till måndagen 13 januari.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Under 2019 anmäldes 1,54 miljoner brott i Sverige enligt Brottsförebyggande rådets, Brå, preliminära statistik. Det är samma antal som året innan. Statistiken är inte helt fri från ljusglimtar.

Exempelvis har antalet anmälda bedrägeribrott minskat med sex procent jämfört med 2018. Bostadsinbrotten minskade med tolv procent och fickstölderna med åtta procent. Inbrotten torde vara tämligen tillförlitliga i antalet. Försäkringsaspekten gör att bostadsinbrotten måste anmälas varför så lär ske i mycket hög utsträckning även om få tror att Polisen kommer att hitta gärningsmännen.

Att fickstölderna har gått ned kompenseras dock genom att antalet anmälda personrån har ökat med tolv procent. Varför lägga tid på att lära att sig att obemärkt plocka upp mobil och plånbok ur någons ficka när man bara kan ta fram en kniv? En fortsatt låg risk att åka fast samt ökad våldsbenägenhet bland unga kriminella som gör att få vågar vittna gör att antalet faktiska brott kan antas överstiga det anmälda samt att det lär fortsätta att öka.

Ett annat av naturliga skäl uppmärksammat fenomen är sprängningarna som plågar landet. Förra året anmäldes 257 fall av allmän ödeläggelse genom sprängning. Det är en ökning med 59 procent jämfört med 2018. Även om ökningen är kraftig ger den en dålig förståelse för fenomenets explosionsartade utveckling. 2018 anmäldes visserligen 162 sådana fall, men 2017 var det blott 3. Innan dess redovisas ingen statistik om det brottet då det var så sällsynt.

När det påtalas att antalet skjutningar minskar bör man påminna sig att sprängningarna har ökat kraftigt. Dessa fenomen är inte obesläktade. Det är inte en positiv utveckling när kriminella använder bomber i stället för handeldvapen.

Anmälda rån mot barn ökade också förra året med hela 31 procent mot föregående år. Det är inte bara alla föräldrars mardröm utan också något som många barn och unga nu måste gå omkring och vara konstant rädda för. Kommer man att bli rånad bara för att man går runt ett mindre uppmärksammat hörn på stan? Kommer man själv och vännerna att bli misshandlade? Detta är frågor som många av dagens unga tvingas att ställa sig nästan dagligen. Hur kommer det att påverka dem? Samhället kan inte undgå att förändras om en hel ungdomsgeneration lär sig att man alltid är ett lätt offer och att möjligheterna till upprättelse är små.

Brås statistik visar tämligen tydligt på de utmaningar som samhället nu står inför. Men den säger ingenting om de många och omfattande mänskliga utmaningar som de här brotten ger upphov till och som vi kommer att behöva hantera.

Regeringens oförmåga att göra något åt den nya grova brottsligheten gör mer än att bara påverka statistiken. Den skapar brottsoffer och lägger långsamt grunden för ett annat samhälle. Ingen befolkning tolererar nämligen att utsättas för detta under en längre tid.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.