Hoppa till huvudinnehållet

Stadshusaffären: Ingen kan svara på budgivningsfrågan

Publicerad:
Försäljningen av Stadshuset ger fler frågor än svar. Foto: Helena Karlsson

Socialdemokraterna får ingen ny oberoende granskning av Stadshusaffären.

Även frågan om vem som bestämde att det inte skulle bli någon budgivning är obesvarad.

NWT har försökt att följa beslutskedjan.

Socialdemokraterna i Karlstads kommun krävde men fick inte igenom en ny oberoende granskning av Stadshusaffären.

Tisdagens omröstning i kommunstyrelsen röstade ner förslaget med siffrorna 7-6, då även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna röstade enligt S förslag.

En av frågorna, förutom affärens laglighet och eventuell vänskapskorruption, var: Av vem och på vilka grunder togs beslutet att inte ha en budgivning utan sälja till en specifik köpare - Mikael Solbergs bolag.

Frågan diskuterades på mötet men förblev obesvarad.

Så var och av vilka fattades beslutet?

Ingen budgivning

Där dokumentationen börjar i de kommunala handlingar finns det en enda köpare. Det finns alltså inget skriftligt uppdrag att påbörja någon budgivning.

– Vi hade påbörjat uppdraget och i tankesättet förberett för att gå ut på marknaden, säger Fredrik Nilsson, avdelningschef på teknik- och fastighetsförvaltningen, om Stadshuset i SVT-programmet Uppdrag granskning.

Till NWT säger Fredrik Nilsson att det aldrig funnits något beslut eller formellt uppdrag att starta någon budgivning. Förvaltningen hade redan ett uppdrag från fullmäktige att sälja Stadshuset så snart Migrationsverket lämnat huset.

– Vi hade börjat jobba på en detaljplan för att se över alla möjligheter som fanns för huset. Vi hade fått många förfrågningar om det skulle komma ut på marknaden. Så när jag drog ärendet i teknik- och fastighetsnämnden kunde de antingen invänta detaljplanearbetet och sälja när det var färdigt eller sälja direkt men då hitta en värdering där Stadshuset ändå skulle kunna bli kontor och bostäder, säger Fredrik Nilsson.

De valde det senare alternativet eftersom det fanns en intressent som letade etableringslokaler i Karlstad, My Life Diary.

Minns inte

Så fick Fredrik Nilsson uppdraget att förbereda en försäljning till My Life Diary, senare Zynapp, av sin chef Hans Wennerholm, dåvarande teknik- och fastighetsdirektör.

Hans Wennerholm fick i sin tur uppdraget från kommunledningskontoret, men från vem minns han inte.

– Jag kommer inte ihåg vem som gav det uppdraget till teknik- och fastighet, det är fem år sedan. Men jag utgår ifrån att det var någon från kommunledningen som sa till mig att ett ärende om försäljning skulle tas fram till den här intressenten. Det är i sin tur näringslivscentrum som fångar upp de här förfrågningarna om företagsetableringar.

I tjänsteyttrandet från kommunledningskontoret om försäljningen av Stadshuset står det att de "deltagit i arbetet med att etablera företaget My Life Diary i Karlstad under hela processen". Det står också att de anser att "etableringen är av sådant intresse att marken kan säljas till intressenten i form av äganderätt".

Yttrandet är underskrivet av kommundirektör Ulf Nyqvist och näringslivsdirektör Ulf Johansson.

Kan vara Kullgren

Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, har också otydliga minnesbilder kring hur köparen kom fram.

– Min minnesbild är att vi skulle sälja, men inget uppdrag om hur det skulle gå till. Hos oss blev det ett ärende genom en tjänsteskrivelse från förvaltningen och Hans Wennerholm där den här köparen framkom. Det verkade vara en bra idé men vi ville ha kommunstyrelsens syn på det.

Hans Wennerholm minns inte vem som kom med idén när han fick den. Vem tror du det kan ha varit?

– Det är i så fall Peter Kullgren som var ordförande i stadsbyggnadsnämnden. Han träffade Mikael Solberg i första vändan och fick idén som sedan kokade ner i ett ärende som vi tittade på.

Peter Kullgren, numer partisekreterare för KD, ville inte medverka i en intervju i Uppdrag granskning och skrev i ett mejl till dem att han inte minns mötet.

NWT har under hela veckan sökt Peter Kullgren för att bland annat ställa frågan: På vilka grunder kom tjänsteskrivelsen till att sälja Stadshuset till ett enda företag och inte läggas ut för budgivning?

På torsdagen kom ett svar på mejl från hans pressekreterare Diana Ayoub med ett citat från Peter Kullgren:

"Det finns olika tillvägagångssätt för en kommun att genomföra en fastighetsförsäljning. Vi valde att göra på detta sätt. Företaget hade intressanta planer om fastighetens utveckling. Jag hoppas att den antagna detaljplanen förverkligas."

Eftersom han inte vill uttala sig mer i ärendet fortsätter frågan att hänga i luften. Utan ett tydligt svar.

Mot bakgrund av de synpunkter som framkommit avseende hanteringen av Stadshusförsäljningen gav på torsdagen det blå-gröna politiska styret kommunledningskontoret ett uppdrag i ett politiskt initiativ. De ska:

– genomföra en jämförande studie av arbetet med företagsetableringar gentemot jämförbara kommuner,

– återkomma med en beskrivning av hur man kan förbättra arbetet och dokumentationen avseende externa kontakter i hanteringen av etableringsärenden.

Artikeltaggar

Fredrik NilsonHans WennerholmHenrik LanderKarlstadKristdemokraternaMigrationsverketMikael SolbergNyheterPeter KullgrenSocialdemokraternaStadshusetUppdrag granskningZynapp

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.