• idag
  19 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  20 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   3.4 mm
 • onsdag
  21 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.5 mm
 • torsdag
  22 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Samordna numren

Ledare
PUBLICERAD:
Upprensad halvmesyr från Magdalena Andersson.
Foto: Ali Lorestani/TT
Att det i ett land där medborgarna kontrolleras minutiöst från vaggan till graven, bland annat med hjälp av vårt omfattande bruk av personnummer, finns mängder med människor vars identitet inte går att styrkas, men som ändå tilldelas en sorts ersättningspersonnummer, är anmärkningsvärt.

Det handlar förstås om de så kallade samordningsnumren, som tillkom för 20 år sedan som ett sätt för myndigheterna att hålla koll på personer som inte är folkbokförda här i Sverige. Problemet är att kontrollen av dessa personer har varit under all kritik och att de delats ut väl lättvindigt. Det har skapat möjligheter för personer att enkelt kunna skaffa sig flera olika identiteter.

Sedan samordningsnumren infördes har det delats ut 870 000 sådana. När Skatteverket, som utfärdar numren, år 2017 granskade dem så fann de att 45 procent inte hade kunnat styrka sin identitet och att av de som kom utanför EU så saknade tre fjärdedelar rätt att arbeta i Sverige. Enligt Polisen har detta underlättat skapandet av ett skuggsamhälle. Bland annat pekar de på att de används för bilmålvakter. År 2018 fanns det 700 samordningsnummer som vardera hade minst tio fordon registrerade på sig.

Samordningsnumren ger i sig inte några rättigheter, men de används ändå för att underlätta för människor i kontakt med myndigheter och företag. Folk kan skaffa arbeten och ta ut ersättningar ur socialförsäkringssystemen, registrera egendom, hantera konton med mera. Den bristfälliga, för att inte säga obefintliga kontrollen, har bäddat för ett utbrett missbruk och Polisen och Skatteverket har länge larmat om problemen.

Men fram tills nu har politikerna inte reagerat. Slappheten har varit lika omfattande här som när det gäller allt annat som relaterar till hur människor kan ta sig till Sverige och stanna trots att de egentligen inte har rätt till det. Det är klart att samordningsnumren fyller en viktig funktion, men då måste också hanterandet och utdelandet av dem följa strikta regler och noggranna kontroller. Vi måste ju veta vilka som befinner sig i landet.

I början av januari krävde Moderaterna att alla samordningsnummer skall återkallas, och att det skall krävas fysiskt närvaro vid förnyelse. Detta skrev bland annat partiledaren Ulf Kristersson (M) på Facebook i samband med att partiet lyfte frågan i riksdagens skatteutskott. Liknande krav har tidigare också kommit från Kristdemokraterna. Den som vill förnya sitt samordningsnummer måste också kunna styrka sin identitet. Vidare kräver partierna att man skall använda sig av biometriska data (likt de som finns i våra pass) så att till exempel inte samma person kan uppbära flera identiteter.

Regeringen är som vanligt senfärdig och hade nog inte reagerat om inte oppositionspartierna hade lyft frågan. Inledningsvis var finansminister Magdalena Andersson (S) avvisande och hävdade att det finns en rad missförstånd kopplade till samordningsnumren. Bara för att någon vecka senare erkänna att det finns brister och lägga några halvhjärtade förslag för att "rensa upp". Samordningsnumren skall automatiskt avregistreras efter fem år, eller om fel upptäcks. En innehavare måste också anmäla en aktuell adress.

Det här duger inte, regeringen! Här måste det till mer kraftfulla åtgärder om man på allvar skall rensa upp i samordningsträsket.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.