Hoppa till huvudinnehållet

Därför blir din avkastning lägre kommande decenniet

Publicerad:
Egen bostad - en fin affär.
Egen bostad - en fin affär. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Fjolåret var fantastiskt ur ett investeringsperspektiv. Ett globalt aktieindex steg 28 procent i lokal valuta, guldpriset ökade nästan 20 procent och till och med avkastningen på obligationer var positiv, trots minusräntan.

Det är inte bara fjolåret som var gynnsamt för aktier och obligationer utan hela det förra decenniet var en väldigt stark period. Under åren 2010-2020 gav ett globalt aktieindex en genomsnittlig avkastning per år på 12,5 procent.

Amerikanska aktier gick allra bäst med en genomsnittlig avkastning på 16,6 procent per år tack vare teknikjättar som Facebook, Amazon, Apple och Google. Svenska aktier gav i genomsnitt en avkastning på 11,8 procent per år (samtliga siffror baserade på MSCI-index).

Även obligationer gav en fin avkastning, trots det historiskt låga ränteläget. När räntan sjunker, så stiger nämligen värdet på obligationer och räntefonder. Åren 2010-2010 gav ett globalt obligationsindex en genomsnittlig avkastning på 4,8 procent per år, och ett globalt företagsobligationsindex avkastade 7 procent per år.

Bostad fin affär

Oavsett om man valt att investera i aktier, räntefonder eller en kombination av de båda de senaste tio åren, har man alltså fått se kapitalet växa. Den som dessutom har ägt sin bostad har gjort en riktigt fin affär.

Blickar vi framåt finns det både en god och en dålig nyhet. Låt mig börja med den dåliga, nämligen att de kommande tio åren sannolikt inte blir lika lysande för varken aktier eller räntefonder.

När det gäller räntemarknaden så kan jag bara konstatera att det är högst osannolikt att vi står inför en räntenedgång som liknar den vi har bakom oss.

Räntorna är redan nära noll eller till och med negativa i stora delar av världen, och att de skulle bli flera procentenheter lägre framöver är helt enkelt inte troligt. Det i sin tur betyder att avkastningen på räntefonder också blir lägre det kommande årtiondet, kanske till och med negativ. Trots det fyller räntefonder en viktig funktion i portföljen, för att stabilisera avkastningen och bevara värde vid en eventuell börsnedgång.

Eftersom sjunkande räntor även varit en viktig drivkraft för prisuppgången på bostäder, kommer vi sannolikt inte heller få se samma prisutveckling på bostadsmarknaden.

Pågått i tio år

När det gäller aktier är det också troligt att den genomsnittliga avkastningen de kommande tio åren blir lägre. Vi befinner oss i en konjunkturcykel som har pågått i över tio år, och vi kommer inte att undvika en lågkonjunktur i all evighet. Det behöver inte vara någon katastrof för börsen, men det kommer att innebära att vi får en period av börsnedgång innan marknaden så småningom vänder upp igen.

Den goda nyheten är att det ser ut att dröja innan lågkonjunkturen kommer. Arbetslösheten är låg globalt och lönerna ökar i måttlig takt. Inflationen är under målet på 2 procent i både USA och Europa. Räntorna är och ser ut att förbli låga, vilket gynnar både företag och konsumenter.

Det talar för att världen fortsätter att växa ett tag till, och att börsen kan stiga även i år.

Fotnot: Maria Landeborn är krönikör i Arbete & Ekonomi under vinjetten Dina pengar.

Artikeltaggar

AmazonAppleDina pengarEkonomiFacebookGoogleKrönikorUSA