Hoppa till huvudinnehållet

Avveckla inte svensk kärnkraft

Publicerad:
Vi uppmanar därför S att ta ansvar. Sätt inte Sveriges elproduktion på spel för att behålla sämjan med ett miljöradikalt fyraprocentsparti, skriver Mattias Bäckström Johansson.
Vi uppmanar därför S att ta ansvar. Sätt inte Sveriges elproduktion på spel för att behålla sämjan med ett miljöradikalt fyraprocentsparti, skriver Mattias Bäckström Johansson. Foto: Sverigedemokraterna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Genom att stänga Ringhals 1 och 2 innan deras livslängd löpt ut kommer vår export av ren el att minska. Istället kommer vi tvingas att importera smutsig el från våra grannländer, skriver Mattias Bäckström Johansson.

Blott en dag innan vi ringde in det nya decenniet påbörjades den förtida nedstängningen av Ringhals 2. Om avvecklingen av den svenska kärnkraften tillåts fortsätta kommer det gå till historien som ett av de största politiska misstagen i modern tid.

Nu är det upp till bevis för Socialdemokraternas riksdagsledamöter. Tar de ansvar för Sverige och lyssnar på sina väljare eller viker de ner sig för Miljöpartiets skadliga symbolpolitik? I dag den 22 januari får vi svaret.

För att rädda reaktorerna har Sverigedemokraterna som enda parti i riksdagen lagt förslag om att ge statligt ägda Vattenfall i direktiv att driva dem vidare, men även att bolaget inte ska åläggas några restriktioner när det gäller att planera, förbereda eller bygga ny kärnkraft.

Nu står det klart att den kärnkraftsvänliga oppositionen – Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna – kommer att stödja vårt förslag förbehållslöst. Det är välkommet och glädjande att fler tar ansvar för en fossilfri och leveranssäker svensk elproduktion.

Tack vare regeringen är Sverige nu inne på samma destruktiva väg som vårt grannland Tyskland. Genom att stänga Ringhals 1 och 2 innan deras livslängd löpt ut kommer vår export av ren el att minska. Istället kommer vi tvingas att importera smutsig el från våra grannländer för att kompensera för de dagar då vinden inte blåser och solen inte skiner.

Resultatet? Ökade koldioxidutsläpp. En utveckling som enligt Konjunkturinstitutet kan komma att innebära en utsläppsökning med minst åtta miljoner ton. Motsvarande 15 procent av de totala utsläppen 2018 för hela Sverige.

Nu är det upp till bevis för S. Två av tre svenskar vill behålla kärnkraften, inklusive Socialdemokraternas egna väljare. Vi uppmanar därför S att ta ansvar. Sätt inte Sveriges elproduktion på spel för att behålla sämjan med ett miljöradikalt fyraprocentsparti. För den gamla socialdemokratin hade valet varit självklart. Vilken sida av historien kommer ni stå på?

Mattias Bäckström Johansson (SD)

Energipolitisk talesperson

Artikeltaggar

DebattElKärnkraftKonjunkturinstitutetKristdemokraternaLiberalernaMattias Bäckström JohanssonModeraternaRinghalsSocialdemokraternaSverigedemokraternaVattenfall