Sverige är bäst tack vare snuset

Debatt
PUBLICERAD:
När det gäller andelen rökare är Sverige bäst. Ingen har kunnat förklara detta faktum på något annat sätt än förekomsten och användningen av snus, skriver Patrik Strömer.
Foto: Johan Nilsson/TT
Visst är det många som klarar av att sluta röka utan snus, men varför ska man inte bry sig om de som har det svårast att sluta röka, skriver Patrik Strömer.

Sverige är bäst i hela EU. Och enligt vissa grupper är Sverige samtidigt sämst i Norden. Hur kan det komma sig att så olika bedömningar kan göras?

När det gäller andelen rökare är Sverige bäst. Ingen har kunnat förklara detta faktum på något annat sätt än förekomsten och användningen av snus. Sverige är nämligen enda landet i EU där snus är tillåtet. Så vilka kan då påstå att Sverige är sämst?

Skattefinansierade organisationer som Tobaksfakta och Non-Smoking Generation och även Cancerfonden (!) tycks ha övergivit sitt ursprungliga uppdrag. Istället för att arbeta för att färre ska röka och därmed riskera ohälsa, är det numera politisk aktivism som gäller, oavsett resultatet. I sin iver att framstå som handlingskraftiga har de glömt bort att man måste titta på verkligheten för att kunna lösa ett problem.

Och i verkligheten är det så att om det finns alternativ till cigaretter, så minskar rökningen. Enklast är att jämföra Australien och Norge. Båda länderna har en liknande politik, men med den viktiga skillnaden att i Norge kan du köpa snus. Båda länderna hade över 25 procent dagligrökare bland ungdomar 2001. I Norge har snusandet ökat i denna grupp till närmare 20 procent, samtidigt som rökningen nästan helt försvunnit. Australien har i dag fortfarande närmare 15 procent dagligrökare bland ungdomar. Ett land har lyckats minska rökningen – ett annat har inte lyckats lika bra. Skillnaden? Snus, så klart.

Därför är det ett allvarligt hot mot folkhälsan när aktivism och ideologi tillåts driva en policy som i praktiken slår hårdare mot människor som röker, än mot rökningen som fenomen. Visst är det många som klarar av att sluta röka utan snus, men varför ska man inte bry sig om de som har det svårast att sluta röka?

Så länge inte problemet är definierat kommer det inte att finnas någon fungerande lösning. Från Svenska Snustillverkarföreningen är problemet att det finns nikotinprodukter som gör att konsumenten får kraftigt ökad risk för sjukdom, nämligen cigaretter. Vilket problem vill Tobaksfakta lösa? Ingen vet, för de svarar aldrig på frågor.

Egentligen borde det vara enkelt: om du inte gillar snus – snusa inte. Gillar du inte tatueringar – tatuera dig inte. Gillar du inte ett visst fotbollslag – se inte det lagets matcher. Din rätt att angripa alla som av någon anledning sätter värde på fenomen som du inte förstår eller ogillar finns helt enkelt inte i ett öppet, tolerant samhälle.

Därför är Sverige i detta avseende egentligen dubbelt bäst. Vi trampar inte på människors frihet lika mycket som andra länder, och vi har samtidigt det bästa resultatet. Tack vare snuset.

Patrik Strömer

Generalsekreterare, Svenska Snustillverkarföreningen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

REKOMMENDERAT FÖR DIG