• idag
  4 aug
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  5 aug
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  6 aug
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ny rörelse för övergrepp mot skattebetalare

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Stadshusaffären fortsätter att väcka tankar hos många insändarskribenter.
Foto: Viktor Sunnemark
Debaclet med stadshuset.

Ännu en gång har strålkastarljuset riktat in sig på den oanvändbara kommunallagen. Inga-Britt Ahlenius, född i Karlstad, före detta generaldirektör för Riksrevisionsverket, före detta undergeneralsekreterare för FN:s internrevision.

Hon har dessutom haft/har en massa nationella/internationella uppdrag. Denna utomordentligt kunniga person har vid otaliga tillfällen förklarat att dagens kommunallag är i stort sett oanvändbar. Framförallt så saknar lagen sanktionsbestämmelser.

Politiker och tjänstemän ska arbeta för skattebetalarnas bästa. Därför behöver vi en ny kommunallag. I denna måste definieras vad politikers och tjänstemäns roller och ansvar är. Även så måste tjänstemannaansvaret återinföras.

Vi skattebetalare måste därför gemensamt påverka politikerna genom att ständigt kräva svar på för oss viktiga frågor, kanske behöver vi starta en ny metoo-rörelse, där vi tar upp sådana händelser där politikerna begått övergrepp mot skattebetalarna.

Vad händer om jag, som egenföretagare och ägare till ett litet aktiebolag, skulle lämna in bolagets inkomstdeklaration en dag för sent? Omedelbart kommer mitt bolag att bli påfört en förseningsavgit på 5 000 kronor!

Att slarva bort 50 Mkr som politiker/tjänsteman för kommunens skattebetalare renderar slarvaren ingen sanktion överhuvudtaget. Möjligen lite skriverier i media.

Tommie Johansson

Fd revisor

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.