Hoppa till huvudinnehållet

Bubbel från Byrån: Ny dassbok på UD

Publicerad:
Författaren Jan Guillou har en oplockad gås med Skatteverket. Han har upptaxerats efter att hans skrivarlya klassats som permanentbostad, skriver Byrån.
Författaren Jan Guillou har en oplockad gås med Skatteverket. Han har upptaxerats efter att hans skrivarlya klassats som permanentbostad, skriver Byrån. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Maktskifte och storstädning har sällan varit mer av nöden påkallat på något departement, skriver Byrån.

Byrån kan avslöja att Utrikesdepartementet, UD, har välutrustade toaletter. Den Byrån nyligen inspekterade hade förutom vackert grönt kaklade väggar även en korg med regeringsförklaringen. Om luntan är till för långsittning eller tillfällen då toalettpappret tar slut lämnas till betraktaren – eller nöden – att avgöra.

Samtidigt kan Byrån inte helt frigöra sig från att pappersbuntens till synes pådyvlade placering symboliserar något osunt. Efter valet skrev 261 anställda och förment opolitiska tjänstemän under ett politiskt upprop mot en borgerlig regering efter valet. Maktskifte och storstädning har sällan varit mer av nöden påkallat på något departement.

Oförsvarligt i pressen

I riksdagens presscenter har en förväntansfull reporterhord samlats. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har lämnat Folk och försvars konferens i Sälen för att presentera en nyhet. Resan är Kristersson inte heller sen att påtala när han äntrar podiet. Men det får fart på Aftonbladets politikkommentator Lena Mellin, på första bänk. Snart gnabbas hon och Kristersson om värdet av att åka till Sälen. ”Alla förstår inte vikten av svenskt försvar och säkerhet”, klipper Kristersson av med.

Byrån kan inte annat än gratulera Kristersson och M till att under de senaste fem åren ha återfunnit partiets klassiska ansvarstagande för försvaret. Tidigare nymoderata ledning var mer inne på att Aftonbladets linje att inte gå längre sträckor för Försvaret.

Blått och hett blod

Författaren Jan Guillou har en oplockad gås med Skatteverket. Han har upptaxerats efter att hans skrivarlya klassats som permanentbostad. Beslutet ska Guillou överklaga. Samtidigt säger han att han är socialist och betalar extra mycket skatt av ideologiska skäl.

Byrån misstänker att hela vurmen för höga skatter helt enkelt är en ploj och att under den röda ytan flyter ett blått lågskatteblod.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

AftonbladetBubbel från ByrånFolk och FörsvarJan GuillouLena MellinSälenSigneratSkatteverketUlf KristerssonUtrikesdepartementet