Hoppa till huvudinnehållet

Prisrally på begagnade bilar

Publicerad:
För den som vill sälja bilen är det en bra tid nu, då prisbilden är hög. Men för köparen kan det bli dyrt. Arkivbild.
För den som vill sälja bilen är det en bra tid nu, då prisbilden är hög. Men för köparen kan det bli dyrt. Arkivbild. Foto: Leo Sellén / TT

Begagnat har blivit hett bland bilköparna.

Ökad efterfrågan gjorde att priserna steg rejält förra året. En äldre bensinbil blev i snitt 20 procent dyrare.

Dieselbilar steg samtidigt i pris med 13 procent under 2019, enligt statistik från bilsajten Bilpriser.se, som också visar att försäljningen av begagnat minskade under året.

Förklaringen till att priserna steg och försäljningen dalade är att efterfrågan var stark, samtidigt är det fler som valt att behålla sin bil av rädsla för skattehöjningar och en osäker marknad.

Bonus malus-effekt

1 juli 2018 infördes det så kallade bonus malus-systemet i Sverige, ett skattesystem som ska belöna bilar med låga utsläpp och straffa nya modeller som släpper ut mer. Det blev då mindre attraktivt att köpa en ny diesel- eller bensinbil, vilket drev upp efterfrågan på begagnade bilar och priserna på marknaden steg kraftigt.

Reglerna skärptes ytterligare vid årsskiftet enligt den nya mätmetoden WLTP för nya bilar, och inför höjningen växte osäkerheten bland konsumenterna. Det var länge osäkert kring hur det nya skattesystemet skulle utformas, och det blev klart så sent som hösten 2019.

– Både företag som satt med stora vagnparker och stod inför att växla sina tjänstebilar och privatpersoner blev osäkra inför höjningen och många avvaktade bilbytet innan man visste säkert hur det nya skattesystemet skulle se ut, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på bilförmedlaren Kvdbil.

När färre bilbyten skedde inför skattehöjningen minskade också utbudet av begagnade bilar, och som i de flesta branscher ökar priserna när utbudet är lågt och efterfrågan hög, förklarar hon.

Sug efter nyare bilar

Försäljningen av begagnade bilar i Sverige minskade med 3,1 procent under 2019 och det var bensinbilarna som svarade för nästan hela tappet.

Trenden med en sjunkande försäljning av begagnade bilar började under 2018 och fortsatte 2019. Under året såldes 1 358 242 begagnade bilar, en minskning med 3,1 procent.

Men trenden kan nu komma att brytas. Bonus malus med den nya mätmetoden WLTP omfattar nämligen bara nya bilar. Det är gynnsamt för miljöbilar, men för mer förorenande bilmodeller kan det handla om en fördubbling eller mer av fordonsskatten.

Det kommer att leda till ett stort sug efter nyare begagnade bilar som inte beskattas enligt höjningen, och mycket talar nu för att ännu fler kommer som vill ha bensin eller diesel lockas till att köpa begagnat framöver, enligt Madeleine Fritz.

– Nya och fina begagnade bilar från 2018 är billigare att äga än en likadan modell med 2019 års tillverkning. Då är det naturligt att efterfrågan på begagnade bilar ökar utifrån ett ekonomiskt perspektiv.

Den mest sålda begagnade bilen under förra året var en Volvo V70 följt av VW Golf och VW Passat. Flest affärer gjordes i Stockholms län där 230 079 begagnade bilar såldes, visar utdrag från Bilregistret som Kvdbil sammanställt.

Fanny Hällegårdh / TT

Fakta: Tips vid köp och sälj av begagnade bilar

Tips för dig som vill köpa en begagnad bil:

1. Köp inte grisen i säcken. Kontrollera bilens besiktningsprotokoll och servicehistorik och se till så att bilen inte belastas av en skuld. Sträva efter att köpa en testad bil, då vet du att den fungerar som den ska. Det finns ett flertal auktoriserade testfirmor man kan vända sig till för att göra en kontroll.

2. Skaffa dig överblick. Studera hela marknaden och skapa en uppfattning kring vad du är beredd att betala för bilen du vill köpa genom att skanna av vad den kostar på olika sajter på nätet. Går du enbart till den lokala bilhandlaren kan du missa chansen att göra ett fynd.

3. Ta in i beräkningen vad bilen kommer att kosta dig att äga. Det finns verktyg man kan ta till hjälp, till exempel kan man göra en TCO-kalkyl som beräknar fasta och rörliga kostnader kopplade till bilinnehavet.

Tips för dig som vill sälja din bil:

1. Marknaden är större än bara Sverige. Se till att du når den utländska marknaden, och sälj genom en aktör som marknadsför din bil utomlands, särskilt nu när exporten är stor och det finns attraktionskraft från utlandet, tipsar Madeleine Fritz.

2. Passa på i rätt läge. Just nu är en bra tid att sälja bilen eftersom prisbilden är hög. Generellt sett brukar det vara bra att undvika sommaren och julen, men februari ända fram till juni och under hösten brukar vara bra perioder att sälja en begagnad bil.

3. Gör bilen redo för försäljning. Är det småfel på bilen bör det fixas till innan försäljning. Se till att ha besiktningsprotokollet redo och ta reda på alla nycklar. Har du inte koll på det kan det påverka priset.

Källa: Madeleine Fritz, Kvdbil

Artikeltaggar

EkonomiMotorSkatterSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.