Hoppa till huvudinnehållet

Otrygga butiksägare ska träffa polisen

Publicerad:
Flera butiksinnehavare i Filipstad centrum känner sig otrygga - nu ska de ha ett möte med polisen för att diskutera problematiken med hotfulla personer som besöker butikerna.
Flera butiksinnehavare i Filipstad centrum känner sig otrygga - nu ska de ha ett möte med polisen för att diskutera problematiken med hotfulla personer som besöker butikerna.

Flera av handlarna i Filipstads centrum känner sig otrygga. En anledning är påverkade personer som stjäl och uppträder hotfullt.

Nu planeras ett möte mellan Svensk handel och polisen.

– Det var jätteotrevligt, jag blev faktiskt rädd, säger en butiksinnehavare som förra veckan fick ovälkommet besök.

Händelsen som inträffade tisdagen den 7 januari har påverkat företagaren som FT pratat med starkt.

Hon öppnade denna dag sin butik som vanligt men fick efter ett tag besök av en man och en kvinna som var märkbart påverkade. Kvinnan gick runt i butiken och började ställa massa frågor till butiksinnehavaren.

– Så jag gick efter henne.

Kvinnan började sedan bli allt mer högljudd och aggressiv.

– Hon gapade och skrek och slog på fönstren. Hon kallade mig massa fula ord och sa att hon skulle se till så att jag gick i konkurs.

Blev uppringd

Kort efter att paret lämnat butiken blev handlaren uppringd av kvinnan som nu var ännu mer förbannad.

– Hon sa att hon hade känt sig förföljd av mig inne i butiken och att jag hade kränkt henne - jag följde ju efter för att hon hela tiden ställde massa frågor. Hon kunde inte förstå hur jag kunde behandla henne så.

Direkt efter det inträffade ringde hon polisen.

– Jag var helt skakis.

Ville inte vara ensam

Dagen efter vågade hon inte jobba själv utan fick ringa in extrahjälp.

– Man blir förbannad men framför allt blir man så ledsen - det här är så jävla onödigt. Precis när det händer tänker man att man vill sälja, sen lugnar man sig och kommer på andra tankar igen. Men det ska inte behöva vara så här.

Paret som härjade hos butiksinnehavaren ska även samma dag ha hälsat på hos andra handlare i staden.

– På ett ställe har jag hört att de stal ganska mycket saker, men att de fastnade på övervakningskamerorna där, säger butiksinnehavaren.

Återkommande

Enligt henne är paret känt sedan tidigare då de genom åren uppträtt på liknande sätt i lokala affärer. Detta är alltså ett återkommande problem, påpekar hon.

– På ett sätt kan jag tycka att det känns bra att de var till fler ställen, då var det ju inte riktat mot mig personligen.

Har fått nog

Hon och andra butiksägare har ledsnat på att detta ska få vara en del av vardagen. Den 5 februari kommer den lokala föreningen för Svensk handel tillsammans med polisen att ha ett möte där problematiken ska diskuteras.

– Vi känner oss otrygga helt enkelt och är trötta på att behöva ha det så här. Det vi skulle vilja se är fler poliser - och faktiskt så har jag den här veckan sett dem gå förbi här. Det är bra.

Artikeltaggar

Brott & blåljusButikerFilipstadFöretagandeHandelNäringslivNyheterPolisanmälanPolisenStölderSvensk handel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.