Hoppa till huvudinnehållet

Gränspolisens besök slutade med ambulans – igen

Publicerad:
Lavdije Hoxha blev inlagd i närmare en vecka efter hjärtinfarkten som skedde i samband med utvisningen.
Lavdije Hoxha blev inlagd i närmare en vecka efter hjärtinfarkten som skedde i samband med utvisningen. Foto: Privat

Den 71-åriga mamman fick en hjärtinfarkt i samband med att gränspolisen skulle utvisa henne och hennes gravt handikappade son. Gränspolisens senaste besök slutade också med ambulans.

AN har tidigare berättat om familjen Hoxha i Arvika. Mamma Lavdije och hennes son Agron har under flera år kämpat för att få stanna hos sina anhöriga i Arvika, men de saknar asylskäl varför de varit på väg att utvisas till sitt hemland, Albanien. I Albanien finns ingen som kan ta hand om Agron och hans mamma orkar inte längre.

71-åring skulle utvisas – fick hjärtinfarktGravt handikappad riskerar utvisning: "De låter honom dö"

En morgon i november kom gränspolisen för att verkställa utvisningen men den kunde inte verkställas eftersom mamman fick en hjärtinfarkt.

På grund av mammans hälsotillstånd skrev läkaren en rekommendation till Migrationsverket att utvisningen borde skjutas upp två månader. Den tiden har nu snart gått. Förra veckan gjorde gränspolisen ett nytt besök hos familjen för att informera om läget. Mamman, som inte kan svenska, trodde att hon och sonen nu skulle hämtas.

– När jag gick in till henne för att förklara att de inte skulle hämta henne så kunde hon inte prata och hon hade ont i bröstet. Polisen såg det och jag ringde 112, säger dottern Betina i Arvika som de bor hos.

Ambulans kom och mamman blev inlagd på sjukhus i två dygn.

– De gjorde test med cykel för att se hur mycket hjärtat klarar. Jag frågade sköterskan om det gick bra, hon sa nej det gick inte bra. Hennes hjärta orkade ingenting.

Vad fick ni för information av gränspolisen?

– De sa att de ska tillbaka. Men advokaten vi pratat med sa att Migrationsverket inte gjort färdigt sin bedömning än. Så vi vet inte.

Betina har varken känt igen sin mamma eller sin bror sedan gränspolisen kom för att utvisa dem i november.

– Hon är så dålig, hon ligger bara hela dagen och äter inte. Hon är stressad, det är jobbigt. Hon är hela tiden så orolig. Hennes kurator, som jobbar med flyktingar och är här en gång i veckan, har gett henne diagnos akut stressreaktion. Kuratorn och läkaren har skrivit till Migrationsverket.

– Min bror är också så smal nu, han har ett annat ansikte än för två månader sedan. De har blivit andra personer av så mycket stress.

Familjens jurist har valt att göra en sista prövning hos Migrationsverket för att se om det finns verkställighetshinder för att de ska utvisas. Migrationsverket har ännu inte kommit med något svar.

Fotnot: Dottern Betina heter egentligen något annat.

Lavdije Hoxha önskar att få stanna hos sin dotter i Arvika då sonen Agron behöver mycket hjälp och ingen hjälp finns att få i hemlandet Albanien. När bilden togs, i oktober, fanns ännu ett litet hopp om att få stanna men det hoppet har nu grusats.
Lavdije Hoxha önskar att få stanna hos sin dotter i Arvika då sonen Agron behöver mycket hjälp och ingen hjälp finns att få i hemlandet Albanien. När bilden togs, i oktober, fanns ännu ett litet hopp om att få stanna men det hoppet har nu grusats. Foto: Elin Larsson

Artikeltaggar

ArvikaMigrationsverketNyheterUtvisning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.