• idag
  29 sep
  12°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vismangruppen ber Naturvårdsverket att granska Bäckhammars bruks miljötillstånd

Debatt
PUBLICERAD:
Enda möjligheten för ett företag att framgångsrikt utvecklas I framtiden är dock att ligga i framkant inom miljöområdet. Det anser vi inte att Bäckhammars bruk gör i dag, skriver Jockum Beck-Friis.
Foto: Ingrid Ramberg
Vismangruppen har därför, av omsorg för Visman och den känsliga miljön i de grunda Vänervikar där Visman rinner ut, i dag hos Naturvårdsverket gjort en begäran om omprövning av Bäckhammars tillstånd att bedriva miljöfarlig verksamhet, skriver Jockum Beck-Friis.

Bäckhammars bruk har i dag tillstånd att släppa ut 1,3 ton organiskt material per dag i Visman. 1,3 ton varje dag, år ut och år in är väldigt mycket för ett så litet vattendrag och nedströms bruket finns som ett resultat av detta stora områden med kraftig syrebrist och döda bottnar. Tillståndets väldigt generösa gränsvärde behöver dessutom bara uppfyllas 10 av 12 månader per år. Bolaget har alltså två ”gratismånader” då gränsvärdet kan överskridas helt utan konsekvens.

Utöver de ”vanliga” utsläppen sker med jämna mellanrum större utsläpp p g a av t ex åska, underhåll, läckor, olyckor eller vad bruket helt enkelt relaterar till som ”onormal drift”. Detta innebär att orenat processvatten och/eller svartlut pumpas rakt ut i Visman vilket dödar stora mängder fisk, kräftor, insekter m m.

Det senaste av dessa större utsläpp skedde i november 2019 och berodde då på att reningsverket efter ett produktionsstopp slutat fungera. Bolagets representant konstaterade efter att närboende reagerat över skumbildning och lukt att ”Detta är förväntat, och sker i större eller mindre grad varje år – i år kanske något mer än normalt eftersom stoppet har varit sent på året och kylningen av reningsverket har varit kraftigare”.

Bolagets många utsläpp och sätt att hantera dem har gjort att dess ägare, Nordic Paper, ett flertal gånger av både privatpersoner och länsstyrelsen blivit anmälda för miljöbrott och försvårande av miljökontroll. Senaste anmälan kom sommaren 2018 då två större utsläpp orsakade storskalig fiskdöd i Visman och döda fiskar och kräftor kunde ses ända ut i Kolstrandsviken.

Nyligen kom besked från åklagaren att anmälan läggs ner. Visserligen överskred utsläppen de tillåtna värdena under september men då dessa värden ändå bara behöver följas 10 av 12 månader konstaterades att tillståndet ändå följts, trots att hundratals döda fiskar låg och ruttnade längs Vismans stränder.

Nordic Paper söker nu tillstånd att öka produktionen. I samband med detta tas ett nytt beslut om tillåtna utsläppsmängder av mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Som en del av produktionsökningen planeras en pipeline så att processvattnet går direkt ut till de djupare vattnen i Vänern istället för att som i dag rinna ut i Vänern via Visman och Kolstrandsviken. Ett flertal punkter i tillståndet borde förändras men ett absolut minimum vore att ta bort de ”gratismånader” som ger bruket rätt att ta död på Visman utan påföljd.

Bäckhammars bruk är ett viktigt företag för sina kinesiska ägare men även för Kristinehamns kommun, för Värmland och för flera hundra anställda. Även vi inom Vismangruppen är angelägna om att bruket fortlever och utvecklas. Enda möjligheten för ett företag att framgångsrikt utvecklas I framtiden är dock att ligga i framkant inom miljöområdet. Det anser vi inte att Bäckhammars bruk gör i dag.

Vismangruppen, som består av markägare och andra miljöintresserade boende nedströms Bäckhammar har därför, av omsorg för Visman och den känsliga miljön i de grunda Vänervikar där Visman rinner ut, i dag hos Naturvårdsverket gjort en begäran om omprövning av Bäckhammars tillstånd att bedriva miljöfarlig verksamhet.

Vismangruppen genom

Jockum Beck-Friis

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.