Politikerduo överklagar Mumin-beslut

Publicerad:
Två fullmäktigeledamöter har överklagat kommunfullmäktiges beslut att godkänna den nya detaljplanen som ska göra en Muminpark på Skutberget möjlig. Foto: Lisa Olaison

Agne Sandberg (V) och Göran Svensson (–) överklagar kommunfullmäktiges beslut att godkänna detaljplanen för Muminparken till förvaltningsrätten. De anser att det strider mot kommunallagen.

Duon hänvisar till andra kapitel paragraf 8.

Där stadgas att individuelltinriktat stöd till enskilda näringsidkare får lämnas endast om det finns synnerliga skäl för det.

– Vi menar att de beslut som Karlstads kommunfullmäktige fattade 2019-12-19 rörande detaljplan och genomförandeavtal är att betrakta som stöd till enskild näringsidkare (det privatägda finska Muumimaailma Oy).

– Kommunen har inte heller visat att det föreligger synnerliga skäl för sådant stöd varför det strider mot Kommunallagen, skriver de i överklagan.

Agne Sandberg och Göran Svensson menar att besluten även kan vara otillåtet statsstöd enligt den svenska Statsstödslagen och EU:s fördrag om unionens funktionssätt.

De anser också att kommunen bestämde i ett tidigt skede utan upphandling att iscensätta ett omfattande planarbete för att tillgodose ett företags krav och önskemål.

Duon yrkar att besluten upphävs och att verkställigheten inhiberas (skjuts upp) i avvaktan på förvaltningsrättens prövning.

Artikeltaggar

Agne SandbergGöran SvenssonMuminlandetNyheterPolitikSkutberget

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare