Omöjligt att sälja aktier i Värmlandsmetanol

Publicerad:
Hans Mallwitz köpte aktier i Värmlandsmetanol redan från starten, för snart 20 år sedan. Men nu när han vill sälja är det ingen som vill köpa. Foto: Pia Holmström

Hans Mallwitz är en av många i bygden som köpt aktier i Värmlandsmetanol.

– Men jag blir inte av med dem! säger han.

– Jag köpte av ren solidaritet och var med redan från början. Det är ju roligt när någonting händer här uppe och så tror jag att det var många som resonerade.

Han kommer inte ihåg vad han betalade för sina 100 aktier när han köpte dem genom Nordbankens kontor i Hagfors.

Nordea vill inte

Men nu när han vill sälja vill inte Nordea hjälpa till.

– Nej, på banken säger de att de inte har någon som vill köpa aktierna, berättar han.

– Det är väl ren tur att jag inte köpte fler aktier vid någon av alla nyemissioner de gjorde.

När han ringde till Värmlandsmetanol och frågade vad han skulle göra föreslog de att han skulle försöka sälja aktierna själv.

– Vad ska jag säga? Köpa gick hur enkelt som helst. Men sälja, nej det verkar omöjligt!

Principen

Att Värmlandsmetanol inte är börsnoterat, vilket medför att aktierna inte är lika enkla att handla med som börsaktier, var Hans Mallwitz medveten om när han köpte.

– Och att de nog inte är värda särskilt mycket förstår jag också. Det är inte pengarna det handlar om, det är principen. Köper man en aktie ska man väl kunna sälja den också, tycker Hans Mallwitz.

Nordea hälsar att man på grund av banksekretessen inte kommenterar enskilda ärenden.

– Vad gäller köp och försäljning av aktier via Nordea behöver bolaget vara börsnoterat. I de fall där bolaget inte är det hänvisar vi alltid våra kunder till bolagets hemsida för information om hur handel kan utföras, skriver Nordeas presskommunikatör Mikaela Östman i en kommentar till NWT.

Gillberg om sina miljoninkomsterMetanolfabriken – "ett luftslott"

Artikeltaggar

AktierHagforsHans MallwitzNordeaNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare