• idag
  27 jan
  -8°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -3°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -8°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ilska och irritation mot Karlstads politiker

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Bild från när stadshusaffären presenterades. Kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) i mitten var nöjd då. Nu kräver många hans avgång. På bilden syns även Mikael Solberg (en av köparna) samt Ylva Hvarfner.
Foto: Helena Karlsson
Kritiken från många Karlstadsbor mot hur kommunens politiker hanterat stadshusaffären var tuff redan innan Uppdrag gransknings program i onsdag. Nu växer kritiken ytterligare och många kräver att kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) avgår. Här ett antal insändare på temat:

Bit i det sura äpplet

För första gången fick man äntligen se en politiker sitta och darra på manschetten i SVT Uppdrag Granskning. Men med stor sannolikhet inte den sista i närtid. Hela landet får se när våra politiker trollar och leker riskkapitalister. Och ännu en gång misstänkts grov brottslighet, nu korruption(!) och brott mot kommunlagen.

Allt blir så uppenbart pinsamt återigen. Alla skriverier från missnöjda kommuninvånare som hade helt rätt hela tiden när alla papper är på bordet. Nåja - de få pappren som fanns i diariet åtminstone.

En politiker mailade helt sonika SVT under granskningen och påstår att vi inte förlorat några skattemedel på affären. Hur tänkte hen nu, tror jag fler än jag undrar.

Om man säljer något för 50 miljoner mindre än vad det är värt, har du inte gjort en riktigt usel affär och faktiskt förlorat något då? Men samtidigt ska man man ha med i beräkningarna att budet på ca 100 miljoner inte baserades på att det var en tomträtt med i köpet - för em hade kunnat tro det? Så har vi inte förlorat betydligt mer än 50 miljoner då? Någon får gärna rätta mig men stoppar det då med 100 miljoner i potentiell förlust?

Nu får tjänstemän sitta och beskydda er på Karlstads kommuns Facebooksida genom att säga att ”Däremot har kommunen och skattebetalarna fått 51 miljoner kronor för ett hus som bara stod tomt” och ”Genom försäljningen av stadshuset fick vi in nya fastighetsägare med mycket kapital och ett spännande IT-företag som vi såg hade potential att växa.”

Hur kan ni ha så dålig verklighetsförankring i den positionen ni har att både tro och se potential i en idé som grundades på något så dumt som att paketera om ”stulen” data från Google, Facebook osv - men samtidigt växa sig större än Facebook. Vilken helt klartänkt människa kan ens tro en gnutta på det?

Att ni ens påstår att ni själva trodde på det är klandervärt. Säg att man trodde pyttelite på det, då borde ju allt ha blinkat rött på hela hornhinnan och man skulle inse att allt är en front för ett fastighetsklipp när köparen påstår 2015 att de ska bli större än Facebook (då värt 265 miljarder dollar). Eller trodde ni på riktigt att vi skulle få en stor kaka skatteintäkter från ett bolag med ett värde på 2,5 tusen miljarder om ca 10 år då?

En sak ska jag ge er. Ni ser riktigt ljust på era tankar om er själva, er näsa för potential, ert handlande och nu otroligt nog även i efterhand era totala fjaskon.

Det värsta av allt är att det som skrämmer mig mest i Karlstad är inte att det grova våldet ökar och det skjuts med pistol i våra bostadsområden. Det är tragiskt nog att vissa folkvalda ser sig berättigade att konstant slarva bort våra skattepengar på ogenomtänkta beslut och konstant blunda för de faktiska resultaten. Det är alarmerande och djupt oroväckande.

Återigen, släpp er prestige. Bit i det sura äpplet och erkänn att ni blev totalt blåsta och fattade faktiskt ingenting. Allt annat är bara pinsamt. Då slipper man som folkvald sitta och skaka på nationell TV och samtidigt få Wermland Forever-satsningen att kännas briljant i jämnförelse.

Per-Stig E

Tänk om - satsa på skola och vård

Angående stadshuset mister Nisser!

Hur långt kan man gå för att ljuga för sig själv och särskilt de man ska representera.

Hur i hela friden kan man gå på det orealistiska att man kan utmana Facebook osv. Hur skulle det se ut. Tjänare...

Stadshuset var/är en byggnad som ligger på en mycket speciell plats eftersom kvarteret Almen klarade sig från stadsbranden år 1865. Där ska inte byggas höghus utan marken ska bevaras så som den är och den ska åter till Karlstads intresse.

När nu det politiska etablissemanget försöker igen, med Mister Nisser i spetsen att genomföra samma lögner om arbetstillfällen och dessutom turism och med Mumin i fokus ska få Karlstad till visionen hundra tusen invånare .Det är svår att förstå.

Dessutom ska miljonerna rulla till iordningställande till VA, väg, el osv. utan att man kan garantera vinst.

Nej tänk om. Se till att Karlstad med omgivning kan ha en bra fungerande skola , vård och äldreomsorg. Det är grunden för en bra stad och kommun med en framtid som industri och företagsamhet kan må gött av.

Politikertrött

Luftslott och härdsmälta

Efter att ha tagit del Uppdrag granskning står det fullkomligt klart att Per-Samuel Nisser (M) och övriga folkvalda som beslutat i att sälja stadshuset till och för ett minst sagt hypotetiskt IT-bolags verksamhet omedelbart ska avgå som förtroendevalda i Karlstad kommun.

Har de inte självinsikt om fattade beslut ska de avsättas av respektive parti. Det framgår av UGs granskning att försäljningen av stadshuset bryter mot kommunallagen på flera sätt. Därmed är försäljningen olaglig.

Då jag förutsätter att de beslutande är läskunniga förutsätter jag att de kan ta del av de kommunallagens bestämmelser som reglerar kommunens angelägenheter och ekonomiska förvaltning.

Många har synpunkter på Per-Samuel Nisser och andra politikers agerande.
Foto: Mikael Lindblom

Om de läser men inte förstår, vilket tycks vara fallet, ska de anlita någon jurist i kommunen som förhoppningsvis kan förklara, men säkrast är att konsultera jurist som inte är anställd i kommunen.

Nu är det slut med misshushållningen av kommunala medel som skattebetalarna slutligen får stå för utan motsvarande nytta.

Nissers och övrigas agerande och beslutsfattande spär på politikerföraktet. Hela affären är vad gemene man kallar ett luftslott och en härdsmälta.

Moderat, jurist och skattebetalare

Avgå - alla

Efter att ha sett Uppdrag granskning kan man ju bli mörkrädd, nu hoppas jag och många många med mig att Herr Nisser tar sitt ansvar och lämnar sitt uppdrag som kommunalråd eftersom förtroendet är nere på noll - och att han även tar med sig sina korrumperade gelikar.

Sedan kan han plocka fram de resterande 50 miljoner som skulle ha ingått i köpet om det hade gått rätt till och ge tillbaka till skattebetalarna.

Heligt förbannad

Aldrig skämts så mycket

Sett på Uppdrag granskning och aldrig skämts så mycket över att vara Karlstadsbo..

Så oerhört mycket fel som begåtts och begås, tydligen fortfarande som om angående Mumin etableringen. Har misstänkt länge att det är fiffel o båg, personliga intressen, läs pengar som styr.

Fattar inte stadshusaffären som inte blev nåt, inga jobb, såld för en spottstyver i all vänskaplighet. Så sjukt!

Avgå kommunstyrelsen och det genast!!

Night Q

Förlust på förlust

Det är ju bara vänner till kommunalrådet Per-Samuel Nisser som är inblandade i alla affärer som kommunen godkänner, med pengar som skall komma kommuninvånarna tillgodo.

Men kommunstyrelsen använder pengarna som om de skulle tillhöra Per-Samuel Nisser.

Han har aldrig gjort en enda bra affär, förlust på förlust. Sen skall kommunens pengar rädda allting precis som de inte skulle ha gjort något fel alls, allt viftas bort med någon sladdrig kommentar om att vi har inte gjort något fel.

Hur länge skall vi ha en kommunledning som orsakar stora förluster. De är ju helt inkompetenta. Är det mutor inblandat?

Ta ditt ansvar Per Samuel Nisser och avgå.

Hannu Erkkilä

Cirkusen fortsätter

Jag blir så besviken på korrupta politiker och tjänstemän som hela tiden skall tänja på gränserna och sedan verka helt oförstående att man spottar sina uppdragsgivare, kunder och tillika kommuninvånare rakt i ansiktet med sitt beteende.

Att det är ett brott mot kommunallagen är odiskutabelt sa Olle Lundin professor i förvaltningsrätt i SVT-programmet Vännerna och stadshuset.

Ja och vad händer sen då? Ingenting mer än att cirkusen fortsätter.

Flygplatsen, Muminparken, stadshuset.Det verkar ju aldrig ta slut där man medvetet missbrukar sitt förtroende.

"När människor med makt, slutar att lyssna på folk. Då är det dags att byta ut dom" är ett bevingat citat av Astrid Lindgren.

Det värsta är att man inte längre ser någon skillnad på dom när de gömmer sig på informella möten.

Spysjuk

Nu måste byken tvättas

Stina Höök har aviserat sin avgång som ordförande i Värmlands moderater. Men först måste hon ta initiativ till en storstädning i sitt parti.

Onsdagens UG är den mediala sammanfattningen och exposén över vad vi alla har uppfattat sedan länge. Per-Samuel Nisser är helt förbrukad och måste ersättas omedelbart för Karlstads och även Värmlands bästa.

Det är sorgligt att uppleva hans ynkliga framträdande samt uppenbara brott mot kommunallagen. Men Per-Samuel Nisser handlar inte bara om stadshuset utan också om flera års förluster och bristfälligt ledarskap när det gäller Vindpark Vänern, Karlstad Airport mm.

Storstädningen gäller även Business Värmland och Göran Österman. Inte heller regionrådet Fredrik Larsson (M) ska undgå renhetsbadet.

Efter denna kur ska moderaterna starta en etik- och bildningsprocess som långsamt skapar förtroende för partiet inför nästa val

Medborgaren

Väljarnas dom blir hård

Hur lurar man en kommunalpolitiker?

Ja, i Karlstad kommun är det väldigt enkelt. Här kan tydligen näringsidkare locka med en hel del projekt och lova guld och gröna skogar.

Men varför nappar kommunen på det? Svaret kan bara vara okunskap eller naivitet. Knappast kunskap, analysförmåga eller rent av sunt förnuft.

Hur kan en person eller företag dupera en kommunstyrelse med att säga:

" Får jag bara köpa stadshuset till ett bra pris så kan jag garantera att jag har en produkt som kommer att slå ut Facebook och ge en mängd Karlstadsbor arbetstillfällen" Eller " Kan vi bara få etablera oss på det naturskyddade Skutberget så lovar vi att ge arbetstillfällen för en mängd Karlstadsbor. Eller "Bygg gärna en gång-och cykelbro mellan Råtorp och lshallen/Travbanan för 50 miljoner så kan vi underlätta för publiken att besöka oss."

Muminvärlden till Skutberget, en annan affär som många har kritiska synpunkter på i Karlstad.
Foto: Mikael Lindblom

Jag tror inte att Nisser och övriga kommunalt ansvariga gör detta i egen sak. De tycker säkert att de gör det för kommunens bästa, men de måste trots allt känna ett större ansvara för oss skattebetalare som ska betala allt och vi som valt dom att företräda oss.

Tyvärr så tycks de ha hamnat i en slags vänskaps-och svågerpolitik och blivi totalt lurade. Nu kan de ju inte juridiskt bli dömda och straffade för dåligt omdöme. Däremot kommer väljarnas dom att bli mycket hård vid nästa val.

Kommunal skattebetalare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.