• idag
  28 jan
  -6°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -8°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 feb
  -7°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ett nyval skulle rensa luften

Ledare
PUBLICERAD:
"Vänta lite här ju, Sjöstedt!"
Foto: Janerik Henriksson/TT
Partiledardebatter i riksdagen brukar vara ganska avmätta historier, men under gårdagen höjde moderatledaren Ulf Kristersson temperaturen när han lät förstå att Moderaterna inte alls skulle ha något emot ett nyval, eller "extra val" som det formellt heter i regeringsformen. Stefan Löfven (S) är inte lämplig som statsminister och borde bytas ut så fort det är möjligt.

Nu är sannolikheten för att Löfven själv skulle kasta in handduken i det närmaste obefintlig, och det är endast en statsminister som kan utlysa nyval. Den andra möjligheten som finns är om riksdagen fyra gånger förkastat förslag på en statsminister. Således måste Löfven först avsättas i en misstroendeomröstning. Och det hotar nu Kristersson med att göra, medveten om att både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna också skulle rösta för ett sådant.

Därmed skulle avgörandet hamna hos Vänsterpartiet, och partiledaren Jonas Sjöstedt har fått blodad tand sedan han såg till att förändringarna av Arbetsförmedlingen stoppades, och som nu också kräver inflytande över budgeten för att ge ekonomiska förstärkningar till kommuner och regioner. Och har vunnit på det i opinionen, trots den oheliga alliansen med M, KD och SD. Detta från ett parti som enligt januariöverenskommelsen (Jöken) inte skulle få ha något inflytande över regeringspolitiken. Dessa fyra partier har majoritet i riksdagen och kan fälla Löfven.

Sjöstedt säger att han kan tänka sig att stödja ett misstroende, men då skall det gälla saker som arbetsrätten och hyresregleringen, vilket gör att regeringen inte befinner sig i någon omedelbar fara. M, KD och SD bryr sig knappast om på vilken sakfråga regeringen skulle kunna falla. Varje chans måste tas. En opposition måste inte bara kunna opponera, den måste vilja regera också.

Sannolikheten för att ett nyval skulle resultera i en behändigare mandatfördelning får dock bedömas som liten, men den största poängen skulle vara att det skulle rensa luften. Partierna gick ju till val 2018 på falska premisser om vilken politik de skulle tänkas föra eller vilka partier de skulle kunna stödja. Socialdemokraterna för nu en politik som delvis dikterats av Centern och Liberalerna och som de häftigt kritiserade i valrörelsen. Och Centern och Liberalerna sade att de inte skulle stödja en S-ledd regering, men gör nu just det.

Nu när partierna bekänt färg kommer väljarna att kunna göra ett mer informerat val. Partierna skulle också på ett friare sätt kunna säga hur man tänker sig framtiden, och hur och med vilka man kan tänka sig söka stöd hos för sin politik. Liberalerna, som uppenbart plågas av att vara en del av Jöken, skulle ges en möjlighet att bryta sig loss. Om inte annat för att de i annat fall riskerar att halka ur riksdagen.

Även om ett genomfört misstroende inte skulle leda till nyval så skulle det också öppna för nya tag i riksdagen. Då skulle ju också Jöken ha fallit. Det hade inte nödvändigtvis inneburit att Löfven inte fått återkomma, men att han då skulle kunna regera under andra förutsättningar, och behöva söka olika stöd i riksdagen för olika förslag. Det skulle bli rörigare och mer osäkert, men också friare när man inte måste binda upp sig för politik man inte gillar, och som det ändå inte finns majoritet för.

Överhuvudtaget så är det med sådana hoppande majoriteter i olika sakfrågor som varje svensk statsminister, vare sig han skulle heta Löfven eller Kristersson, skulle behöva regera. Tiden med stabila de facto-majoriteter är över och ju förr det politiska systemet anpassar sig efter det, desto bättre.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.