Hoppa till huvudinnehållet

Viktigt tänka på i aktiebolaget

Publicerad:
Det finns många viktiga frågor att ta hänsyn till  innan företagaren satsar på ett aktiebolag, säger Stefan Lungström, revisor i PwC, Karlstad.
Det finns många viktiga frågor att ta hänsyn till innan företagaren satsar på ett aktiebolag, säger Stefan Lungström, revisor i PwC, Karlstad. Foto: Jonny Ohlsson

Sedan årsskiftet är det hälften så dyrt att starta aktiebolag, Aktiekapitalet har sänkts från 50 000 kronor till 25 000 kronor. Så långt är det mesta ok, men det finns många frågor som företagare måste ta ställning till innan de startar ett aktiebolag eller ombildar från enskild firma till aktiebolag.

– Jag tror bland annat att förändringen kan medföra att borgenärer i större utsträckning kommer att ställa krav på säkerheter för sina fordringar i bolaget i form av panter eller borgensåtaganden från ägarna, säger Stefan Lungström, revisor i PwC, Karlstad

Han pekar också på att de som satsar på ett 25 000 kronors bolag måste hålla god ordning på ekonomin annars kan det snabbare än tidigare leda fram till behovet av att upprätta en kontrollbalansräkning.

– Med ett aktiekapital på endast 25 000 kronor riskerar aktiebolag , som drar på sig kostnader under uppstarten, att omgående hamna i kontrollbalansläge. Detta är en relevant fråga då cirka 95 procent av alla nyregistrerade privata aktiebolag i dag bildas med det lägsta tillåtna aktiekapitalet.

Enklare

När bolagets egna kapital understiger hälften av aktiekapitalet skall det upprättas en kontrollbalansräkning.

– Självklart är det bra att det blivit enklare att starta aktiebolag och att trösklarna minskar, men det gäller för företagare att ta råd av revisorer, jurister eller banken inför beslutet att starta ett aktiebolag.

Det här att man i ett aktiebolag är fri från personligt betalningsansvar för skulder som uppkommer i bolaget kan vara lockande, men man skall komma i håg att ansvarsbegränsningen förutsätter att man följer lagar och regler. I annat fall riskerar man att drabbas av personligt ansvar enligt de bestämmelser som följer i bland annat skatteförfarandelagen och aktiebolagslagen.

En konkursförvaltare har alltid skyldighet att undersöka om styrelsen följt reglerna i aktiebolagslagen som gäller upprättande av kontrollbalansräkning. Det finns lägen då styrelsen riskerar att bli personligt betalningsansvariga för skatteskulder och andra skulder som uppkommer i bolaget.

– En vanlig missuppfattning är att man kan undgå ansvar om man lämnar styrelsen innan en förestående konkurs, säger flera jurister NWT talat med.

Inte nytt

På frågan till Stefan Lungström om de nya reglerna kan innebära att det skapas tummelplatser för kriminella, svarar han så här:

– Den risken har funnits hela tiden i både 100 000 kronors bolag och 50 000 kronors bolag. Jag tror inte att det blir fler oseriösa aktörer efter att kravet på aktiekapital har sänkts. De som vill ägna sig åt kriminell verksamhet hittar alltid verktyg och de löper på olika sätt linan ut.

Ta råd

Anna Lundmark Lundbergh, vd i Almi Värmland, tycker det är bra att trösklarna sänkts för aktiebolagen , men hon är inte säker på att förändringen medverkar till fler företag.

– Möjligen kan det vara så att det blir fler tjänsteföretag som startar aktiebolag .

Hon tycker också att företagen kan ta råd av revisorer och jurister inför valet av associationsform.

Advokat David Lindberg, Hamilton Advokatbyrå, tror inte på några större förändringar efter att kravet på aktiekapital i aktiebolaget har halverats.

– Faktum är att vi sällan ser att det handlar om fiffel och båg i bolagen. De flesta sköter sig bra.

Christer Thåg, företagschef i Westra Wermlands Sparbank, tycker det är bra att kostnaden för att starta aktiebolag har sänkts. Han tycker också att företagen skall ha en revisor.

– Det är en säkerhetsåtgärd och underlättar för företagen vid kontakter med myndigheter och banken.

Artikeltaggar

Anna Lundmark LundberghChrister ThågEkonomiVärmlands länWestra Wermlands Sparbank

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.